Намериха начин да синтезират водород с помощта на Слънцето

 Химици от Университета Рочестър, САЩ, са създали рекордно дълготрайна система за производство на водород с помощта на слънчева светлина, съобщава Лента.ру.

Трудността да се използва слънчевата енергия за синтез на газообразен водород е в това, че повечето органични бои, нужни за процеса, бързо се разрушават. Американските химици решават да приложат полупроводникови нанокристали, които също могат да поглъщат светлина с определена дължина на вълната (квантовите им свойства се определят от размера) , но са много по-устойчиви.

Основно се използват нанокристали на кадмиев селенид (CdSe) и йони на никела, които катализират прекия синтез на молекулярния водород. Йоните на никела се намират във воден разтвор и за да вмъкнат нанокристалите учените нанесли на тях хидрофилно покритие от дихидролипоева киселина.

В резултат учените са получили доста ефективна система, при която почти всеки трети погълнат квант се използва за производство на водород. Всяка наночастица е произвела около 7 000 молекули на водорода за час, при това процесът може да продължи няколко седмици.

Смята се, че водородът може да замени традиционните енергийни източници. При изгарянето му се образува само вода . Но все още производството на водород и запазването му е свързано с големи технически препятствия.

Научната разработка е публикувана в сп. Science, а резюме може да се прочете в ScienceNow.

Станете почитател на Класа