Опасните астероиди ще се обстрелват с топки за пейнтбол

 Учени от Масачузетския технологичен институт предлагат да се въздейства на траекторията на потенциално опасни астероиди, като бъдат покрити с бяла боя. Разработката на тази идея участва в конкурс, проведен от ООН сред студенти и млади учени. Тя е описана на на интернет страницата на института.

Авторът на проекта аспирантът Сун Вук Пек (Sung Wook Paek) смята, че белият цвят трябва да увеличи най-малко двойно дела на фотоните, отразяващи се от повърхността на астероида. В резултат на това механичният им импулс ще се предава по-силно на космическото тяло и постепенно ще промени орбитата му.

Учените предлагат да боядисват астероидите с помощта на пейнтболни топки с пигмент, които ще бъдат изстрелвани в облаците.

Според изчисленията на Сон Вук Пек, за боядисването на 27 гигатонния астероид „Апофис“, например, ще са нужни пет тона пигмент. Така той ще се отклони от опасната орбита само за пет години. Ученият посочва, че гранулирането на боята е по-рационално да се прави директно в Космоса, тъй като готовите перли не могат да издържат на ускоренията, които се получават по време на доставката с ракета в орбита.

По-рано, за отклоняване на астероида, учените предлагаха използването на лазерни лъчи, изпаряващи неголямо количество летливи вещества от едната страна. Астероидът „Апофис“, наречен на древноегипетския бог на смъртта и хаоса, трябва да премине близо до Земята през 2029 г.

Станете почитател на Класа