Бебетата помнят и разпознават думи веднага след раждането

Новородените помнят и разпознават думи  още от първите си часове, съобщава италианската агенция АНСА. Тя се позовава на проучване с участието на италиански учени, координирано от Международната школа за академични науки в Триест. Резултатите от него са публикувани в списанието на Академията на науките на САЩ.
Изследването, проведено с 44 новородени в клиниката Санта Мария дела мизерикордия в град Удине показва за първи път , че предната дясна част на мозъка може да разпознава глас още в най-ранните етапи на усвояване на даден език.
Досегашни проучвания бяха установили, че още от момента на появата на човек на бял свят определени части на неговия мозък се активират, когато чуват думи. Но досега не се знаеше, че мозъкът на бебетата е способен също да  кодира и запомня звука на думите.
„Казвахме на кърмачетата простички думи и след две минути ги повтаряхме. Тестът предвиждаше или да повтаряме същите думи, или да сменяме гласните и да оставяме същите съгласни или обратно, обяснява пред АНСА Силвия Бенавидес-Варела, един от авторите на експеримента.
За да се определи способността за запомняне звука на една дума или различаването му, бебетата са били изследвани с неинвазивната техника на близка инфрачервена спектроскопия. Насочва се лъч от близка инфрачервена светлина върху главата на бебето и се измерва светлината на изхода. Част от светлината била погълната и разликата  показва кои са мозъчните центрове, които се активират по време на опита.
Резултатите разкриват, че предната дясна част, същата, която се активира при възрастни в процеса на запомняне на чути думи  „светва“ при новородените по време на разпознаването на звука. Бебетата разпознават само думите, които имат същите гласни от тези, чути преди това.

Станете почитател на Класа