Претоварването в работата е вид стрес, който убива

Да имаш тежка и трудна работа, но малко възможност да я контролираш е смъртоносна комбинация, твърдят изследователи, цитирани от Би Би Си.. Те са анализирали 13 съществуващи изследвания с почти 200 000 души и са открили, че изтощаващата работа води до 23% увеличаване на риска от сърдечен пристъп и смърт.
Този риск за сърцето е малко по-нисък от тютюнопушенето или обездвижването, показва докладът, публикуван в медицинското сп. „Lancet“.
Работното претоварване е вид стрес. Екип от University College в Лондон твърди, че всяка професия може да доведе до изтощаване, но това е по-често срещано при тези, които изискват по-ниска квалификация.
В началото на всяко едно от 13-те проучвания хората си били питани дали работят прекомерно или извънредно, заедно с въпроса колко свобода имат да вземат решения на работното място и да овладеят ритъма.
Проф. Мика Кивимаки отбелязва, че напрежението в работата е свързано също с повече пушене и по-малко време за спортуване, което повишава още риска от сърдечно заболяване, дори и смърт. Проблемът се усложнява , когато човек съзнава, че не може да промени ситуацията и това го стресира допълнително.

Станете почитател на Класа