Чистят петролни разливи с магнитни частици

Специалисти от Масачузетския технологичен университет предлагат да се ликвидират последиците от разливи на петрол в моретата и океаните с помощта на специални магнитни частици, съобщава Лента.ру. Методът, предложен от американските инженери, се свежда до добавяне в сместа от петрол и вода на феромагнитни частици с водоотблъскващо покритие. Тези частици ще превръщат петрола в магнитна течност, която ще може да се отделя с помощта на магнитно поле.
За отделянето специалистите са разработили магнити , разположени в реда на Халбах. Петролът се събира на повърхността на тези магнити и се складира в специален контейнер. После магнитните частици се отделят от петрола, като този процес става на борда на кораб. Събраният петрол може да се транспортира и използва, което ще стимулира фирмите, заети с очистването на замърсените водни участъци.
Преди време друга група специалисти предложи за отстраняване на петролни петна в океаните да се използват повърхностно-активните вещества, които традиционно се съдържат в сладоледа. Според авторите това е много по-безопасно от досега прилаганите химически  средства, които също са вредни за екосистемата в района на инцидента. 
Учените от Масачузетския технологически университет, който наскоро измести Кембридж от първото място на елитните световни вузове, са представили разработката си на своя сайт.

Станете почитател на Класа