Жените днес са по-умни от мъжете

Жените са надминали мъжете по интелигентност, съобщава  италианският в. „Република“, цитирайки Джеймс Флин, известен психолог. За първи път те показват по-добри резултати на тестовете за IQ.
В днешно време заради стреса и необходимостта да съчетават работата със семейството, кариерата и дома представителките на нежния пол изпреварват по ум мъжете.
Влиянието на съвременния живот върху мозъка на жената тепърва ще се разкрива, твърди Джеймс Флин, автор и на книга на тази тема. Още през 80-те години професорът установява, че особено  в западните общества резултатите от теста за интелигентност растат средно с 3 пункта на 10 години. Така всеки съвременен човек превъзхожда по ум своите дядовци, прадядовци и баби с 30 пункта. Сложността на съвременния живот подтиква  мозъка ни да се адаптира и нашето IQ се повишава, обяснява ученият пред „Сънди таймс“.
Оказва се, че сегашната действителност по-силно влияе на жените. В страни като Нова Зеландия, Естония и Аржентина, където професор Флин е започнал своите проучвания, жените са изпреварили мъжете в тестовете за интелигентност. Това е исторически момент, защото в световен мащаб се случва за първи път.
А може така да е било винаги – от времето на Адам и Ева, но обстоятелствата в миналото са били такива, че  жените не са могли да развият своя потенциал. В течение на столетия  слабият пол е бил в подчинено положение, потискан и дискриминиран. Сега, когато жените са свободни и независими, имат възможност да покажат истинската си стойност, казва още  професорът.

Станете почитател на Класа