Американски физици се съмняват, че е открит Хигс бозонът

Седмица след като бе съобщено, че вероятно е открита „божествената“ частица, учени от Корнелския университет в САЩ изразиха съмнение, че колегите им от ЦЕРН са видели именно Хигс бозона, пише в. “Дейли мейл“.
Новата частица, намерена чрез експерименти в Големия адронен колайдер, наистина прилича на дълго търсения Хигс бозон, признават физиците Ян Лоу, Джоузеф Ликън и Гейб Шонеси. Но те не са уверени, че става дума за същия бозон, който учените търсят от десетилетия, за да запълни празнотата в общоприетата теория за създаването на Вселената.
Според американските физици има някои недостатъци в получените в ЦЕРН данни, които дават основание за други интерпретации на откритието, уточнява сайтът News.com.au. Един от минусите е, че новата частица е много по-лека, отколкото се очакваше. Затова би било правилно да се говори за съществуването на частици, подобни на бозона, смятат учените. Такъв нов вид частица може да помогне да се обяснят и някои от тайните на Вселената, като например неуловимата „тъмна материя“, която се предполага, че оформя поне една четвърт от Вселената.
За възможността частици, подобни по своите свойства на Хигс бозона, да предизвикат революция във физиката, преди време говори и Джо Инкандела, представител на една от двете групи учени, които работят на ускорителя в Швейцария. Той смята, че може да бъде доказана теорията за съществуването на допълнителни пространствени изменения. 

Станете почитател на Класа