Колко и как спим зависи от расата, етноса и родното място

Сънят би трябвало да е най-големият балансьор за нашето тяло. Независимо какво ни разделя през деня, несъзнателното, което идва с нощта, би трябвало да е еднакво за всички. Но американски учени, цитирани от „Сайънтифик американ“, са открили, че това как и колко спят хората реално зависи от расата, етноса и произхода на хората. В изследването са анализирани отговорите на 430 000 души в САЩ, събирайки техните данни между 2004 г. и 2010 г. като част от национално проучване на общественото здраве, което центровете за контрол и превенция на заболяванията провеждат всяка година. По този начин учените са открили, че имигрантите, живеещи на територията на САЩ, но родени на друго място, като цяло посочвали, че спят между шест и осем часа на нощ, което е и здравният минимум според стандартите, за разлика от американците, родени в страната. Както изследователят на съня Майкъл Гранднър от Университета в Пенсилвания анализира „проучването показва, че нездравословният американски лайфстайл е нещо повече от лошото хранене и липсата на физическа активност – нездравословните модели на спане са много по-опасни и могат да доведат до сериозни последици“. Той допълва също, че родените на друго място натурализирани американци може да се окажат защитени, неприемайки нездравословния модел на спане.
Проучването сочи, че начинът на спане се влияе не само от родното място, но и от расата. Хората от бялата раса спят с 30 минути повече от всички останали, афроамериканците спят най-малко, а азиатците пък се оказва, че са най-сънливи през деня.
Предишни изследвания предполагат, че редовното спане по-малко от шест или повече от осем часа може да е свързано със здравословните рискове за поява на кардиозаболявания, диабет, наднормено тегло, рак и удар, както и ментални разстройства като депресия. Новото изследване допълва тези данни, като показва конкретно към кого трябва да са насочени усилията за здравословен сън, а също така ще помогне за идентифицирането на влиянията на околната и на социалната среда върху съня, които биха могли да бъдат променени.

Станете почитател на Класа