Черните мечки показаха, че могат да броят

Черните мечки показаха способност да броят за първи път в историята на вида, предаде Би Би Си.
Три черни мечки, живеещи в плен, са били подложени на серия от числови тестове на компютър с тъчскрийн. Те са избирали между две групи точки с различни размери, като са получавали храна за правилните отговор. “Хората обикновено не ги смятат за толкова интелигентни, колкото вероятно са”, смята асистентката по психология Дженифър Вонк от Университета в Оукланд, ръководила изследването. Проучването е публикувано в сп. Animal Behaviour.
Въпреки че мечките имат най-големия относителен размер на мозъка от всички месоядни, начинът им на мислене не е добре изучен.
Северноамериканските черни мечки първо са били обучени да разбират процеса и екипировката, използвани при тестовете. Това е първото изследване, при което толкова големи животни работят с тъчскрийн. При експеримента на мечките са били показани две купчини точки. Те е трябвало да преценят в коя от двете купчинки има повече точки, като са отбелязвали избора си на тъчскрийна. Една от мечките е трябвало да избира по-големите числа, а другите две по-малките, за да се гарантира, че не оценяват просто големината на купчините. Със същата цел се е променяла формата, образувана от точките, понякога по-малкото точки са заемали по-голяма площ, а в някои опити те са се движели. При правилен отговор мечките са получавали храна. Изследването е показало, че те се справят по-добре, когато големината на зоната отговаря на броя на точките, но са способни и да компенсират за различия между големината й и броя на съдържаните точки.
В природата черните мечки често са самотни и несоциални, така че резултатите показват, че и животни, които не живеят в група, могат да правят оценки, базиращи се на цифрови стойности.
Подобни тестове, провеждани върху примати, са позволили на учените да сравняват способностите на черните мечки с близките братовчеди на хората. При поне една от мечките данните са сочели, че умствените способности са равни на тези на някое шимпанзе.

Станете почитател на Класа