Джуди Халваджиян, продуцент на „Господари на ефира“ и „Пълна лудница“ по bTV: Превъзпитавам звездите да не бягат от "Златен скункс"


Джуди Халваджиян е един от основателите на продуцентска къща „Глобал вижън“. В момента реализира тв предаванията „Господари на ефира“ по bTV и „Пълна лудница“, чийто нов сезон стартира утре в 21 часа по същата телевизия. Зрителската аудитория очаква с интерес новото лице на „Господарите“, а продуцентът непрекъснато подготвя изненади за феновете на предаването.


- Г-н Халваджиян, утре започва „Пълна лудница“, какво е новото в шоуто?
- Различното от първите десет предавания, излъчени през миналия сезон по Нова тв, е, че имаме много повече скечове, свързани с лица от bTV. „Пълна лудница“ не е форматно предаване и няма как да стъпиш на правила, които гарантират успех. Това е най-хубавото – ние измисляме първите му крачки. Доволен съм, че сме събрали много добър сценарен и актьорски екип. Ще внимаваме кои от новостите ще са интересни за зрителите. Снимаме по 15 часа, четат се сценарии по 6-7 часа, коригират се. Хубавото на този етап е, че режисьор е брат ми – Маги Халваджиян. Ще видим докога ще е той, понеже има много ангажименти и в момента търсим и втори режисьор.

- Кои предавания и водещи на bTV ще пародирате?
- „bTV Новините“, сутрешният блок на Бареков, Иван Звездев, „Часът на мама“, което вече носи друго име, също и следобедното предаване на Къци „Любовни игри“, правим пародия на турски сериал - „Сакъз“, на „Доктор Хаус“, където Валентин Танев е в главната роля, както и скечове за полицаи. Няма да спрем с предаванията на Нова тв - „Хвани богат“ продължава. Чудехме се кой да е Бареков и решихме, че Силвестър ще се справи най-добре, Румен Угрински е перфектният майор Костов от сутрешния блок, той влиза в ролята и на Гена Трайкова. Както „Господари на ефира“ се занимават с всичко, което се случва в ефира, така и героите на „Пълна лудница“ няма да дават приоритет единствено на предавания на bTV. Когато в другите медии има нещо интересно, ще се стараем да го уловим на момента.

- Сърдят ли ви се телевизионерите, когато се видят в предаването ви?
- Не, то е като в „Господари на ефира“ - в началото се чудят да се сърдят ли или не, след това разбират, че това всъщност е реклама за тях. Примерно, когато бяхме в Нова тв Милен Цветков ни се обаждаше да ни пита защо не пародираме и него.

- Освен турските сериали този сезон са популярни танцовите предавания. Ще снимате ли скечове и за тях?
- Да, със сигурност. Още не сме започнали, защото чакахме да тръгне Dancing Stars. Ще направим пародия и на Survivor – там съм измислил нещо друго много интересно, но то ще се види. Занапред ще направим и пародии на реклами – има много безумни клипове, които се въртят. Ще продължим с музикалните клипове, както направихме пародии на Графа и Миро. Тези неща имат потенциал да се развиват, а и самите изпълнители са много доволни, защото веднага стават хит.

- Като че ли избягвате политическата сатира в скечовете си?
- Не, напротив. Просто във всички други предавания политическата сатира се прави по определен начин и ние не искаме да ги повтаряме. Опитваме се да намерим друг стил за подобни скечове, мислим по въпроса. Политическата сатира винаги е функционирала и смятам, че ще има успех и при нас, но след като измислим различната гледна точка.

- Колко епизода сте заснели досега?
- Много, вървим може би с 4-5 предавания напред, но още не са сглобени. Няколко дни преди ефир монтирахме първия епизод, който трябва да бъде 45 минути, а ние сме го направили 65, и сега започваме да махаме. Онзи ден се ядосах, че стартът ни е точно в събота, когато е мачът България – Кипър. Но все пак, като знам, че предаванията, които сме заснели, са много добри и забавни, се надявам това да не е пречка.

- След няколко месеца „Господари“-те тръгват в нов час, ще има ли нещо ново при тях?
- Да! Форматът от 23 години функционира в Италия и аз спазвам всяка запетайка от него, защото това ще ни даде възможност да достигнем техния успех. Абсолютно на живо предаването ще започне може би след 1-2 години, но сега ще сме т.нар. „релайв“ - ще се снима няколко часа преди ефира. Предаването ще върви между 20 и 22 часа, все още не сме решили с bTV, това означава, че ще снимаме към 18 часа. Хубавото е, че ще снимаме ден за ден – досега сме снимали по веднъж в седмицата, нямахме актуалност, но пък този вид работа ни помогна да изгладим много неща, защото форматът е сложен – около 80 души работят само за „Господари“-те. В шоуто ще влезе и публика, мислим за нови рубрики, ще подсилим и репортажния екип. За шест години съм се отдал изцяло на това предаване и мисля, че на това се дължи успехът му. Живял съм около 20 години в Италия и съм израснал с „Господари на ефира“.

- Как стигат до вас сигналите, по които правите репортажи?
- Получаваме по хиляда сигнала на ден, много от тях са за битови проблеми и не стават. Всичко минава през мен, опитвам се да избирам такива от обществен интерес, за които да можем да помогнем, защото в повечето случаи, когато ние се намесим, институциите се задействат. Най-благодатни са репортажите, в които разобличаваме мошеници, законите са така измислени, че никога да няма решение за тези хора. Ние не сме полиция, нито съд, но съм доволен, когато покажем физиономиите на измамниците.

- Случвало ви се е да ви заплашват, след като вече сте заснели репортажите?
- Има хора, които се опитват да ни казват как сме се объркали и сме сгрешили в репортажа и как не трябва да го излъчваме. Тогава на мен ми порастват крила и два пъти повече започвам да ги разследвам. Опитвам се да превъзпитавам нашите големи звезди и политици. Много от тях бягат от „Златния скункс“ - нямат достойнство да застанат пред камерата, да признаят вината си и да обещаят, че следващия път няма да бъде така, те никога не са виновни за нищо.

- Как ще коментирате първите стъпки на новото правителство на ГЕРБ?
- Като цяло харесвам Бойко Борисов и начина, по който той действа – амбициран е да промени много неща. Виждам същото и в министрите му – опитват се да дават отчет за нещата, които вършат – никое друго правителство не е правило това досега. Много се надявам да има вече законност в тази държава, да има правила и да се контролира спазването им.

- А от гледна точка на продуцент, какви промени очаквате в медийния закон?
- В момента работят групи за предлагането на нови членове в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Той е много остарял, обслужвал е нечии интереси и затова е толкова ограничен. ЗРТ повече защитава операторите, отколкото продуцентите. Затова създадохме и Асоциация на телевизионните продуценти, за да защитаваме интересите си.

- Какъв е изходът от кризата за продуцентите?
- Криза със сигурност има спрямо предишната година, но на продуцентите се отразява добре. Не спираме да работим, защото телевизиите имат нужда от нашите проекти. Във взаимен интерес е ефирните оператори и продуцентите да не спират да инвестират в съдържание. Телевизиите виждат, че без добри резултати и рейтинги няма как да излязат от кризата.

- Как бихте коментирали тв трансферите през този сезон?
- Смяната на Иван и Андрей в Нова тв и на нас в bTV е само полезна за пазара. Беше станало много скучно – едни и същи лица, едни и същи продуценти работеха само с определени телевизии. По този начин се разчупи стереотипът и виждам Иван и Андрей с какво желание и енергия работят в Нова тв, както и ние в bTV.

- А какво е мнението ви за танцовите формати, които се въртят по bTV и Нова тв?
- Това решение за мен е грешка, но и двете телевизии нямаха голям избор. Но този сезон златния медал печели сериалът „Перла“ - той бие всички и този, който е предложил да се сложи в праймтайм, е направил добро попадение. Естествено като продуценти не сме доволни, че сериал се гледа повече от едно шоу или риалити, но има такива моменти.

Интервюто взе Инна Василева

Станете почитател на Класа