Георги Тошев снима "НепознатиТЕ" на четири континента

Журналистът Георги Тошев се завръща в ефира на bTV тази неделя с научнопопулярната поредица „НепознатиТЕ“, съобщиха от телевизията. Поредицата от 11 филма разказва неизвестни факти от живота на известни личности или любопитни истории за неизвестни места и хора. Епизодите са заснети на четири континента в различни градове, сред които Хавана, Пловдив, Делхи, Варна, Драмсала, София, Париж, Лондон, Фазаново. Предаването се вписва в стилистиката, наложена от тв канали като Discovery Channel и History. „В българските медии липсва светът като усещане – фиксирали сме се върху живота тук, в България, и отвъд границата той не ни интересува“, сподели Георги Тошев пред „Класа“. Той добави, че за него телевизията не изчерпва своята форма с това да бъде развлечение или агресивно поднасяне на новините от деня, а тя трябва и да образова и да ни кара да си задаваме въпроси.
В основата на едночасовите филми са личните истории на Бени Андерсон от АББА, актрисата Цветана Манева, певицата Силви Вартан, Браян Фери от Рокси мюзик, Мариус Куркински, трикратния олимпийски шампион по бокс Хектор Винент, журналистката Анна Политковская, актьора Юрий Ангелов, правозащитничката Наталия Естемирова и други. „Цветана Манева е един от най-близките ми хора, любим човек, съсед, но правейки филма, разбрах колко малко съм знаел за нея. Същото осъзнах и за Мариус Куркински, когото познавам още от дете“, разказа Тошев. „Създавайки тази поредица, промених журналистическия си фокус – видях, че интересът към теми, сюжети, герои невинаги се диктува от новините на деня, защото има други неща, които остават отвъд новините, но са много по-важни“, добави журналистът. Той сподели още, че филмите са снимани в продължение на една година и екипът експериментира с различни жанрове предавания – някой епизоди са чисто документални, други са научнопопулярни, а филмът за Куркински може да се определи като документална антропология. Тошев разказа, че му е било трудно да премине от формата на половинчасовите епизоди, познат от „Другата България“, в едночасовия формат. Трудно за екипа е било и да убедят популярните участници в поредицата да застанат ексклузивно пред българските камери и да им се доверят.
В първия епизод от „НепознатиТЕ“, който ще се излъчи тази неделя от 12 часа по bTV, Георги Тошев, операторът Румен Василев и режисьорът Ема Константинова ще срещнат зрителите с опозиционната рап група от Куба „Огере“. В първото си интервю за българска медия музикантите ще разкажат за това, как се прави опозиционен рап в страната на Кастро, как повечето регетон музиканти записват с подръчни средства, нямат възможност да излизат извън страната и трудно говорят пред камера заради страх от официалната власт. „В Куба се снима трудно, но ние подходихме добронамерено, отидохме там да направим проучване дали ще се получи филмът, дори бяхме с малка камера“, спомня си Тошев. „Но хората бяха толкова спонтанни и приветливи към нас. Когато операторът Румен Василев пуснеше камерата, те ни се доверяваха въпреки всички предразсъдъци и в един момент филмите просто се случиха“, допълни той.
Темата на втория епизод, който ще се излъчи другата неделя, е „Тибет в изгнание“. „НепознатиТЕ“ е първата научнопопулярна поредица в българския тв ефир, която коментира проблема с човешките права в Тибет. „Исках да разбера същността на конфликта там, прочетох страшно много книги, бях си уредил среща с Далай лама, която обаче не се състоя, защото той беше на конференция“, разказа Георги Тошев. Той добави, че в епизода участва монах, който е дясната ръка на Далай лама. Част от сцените са заснети в Индия, където екипът на журналиста е щял да затъне с джип, докато преодолява река след наводнение. „Живяхме там повече от 10 дни, разбрахме колко абсурдно е в XXI век да има хора, които искат да те изгонят от мястото, на което принадлежиш, и всичко това да се понася с достойнство“, допълни Тошев.

Станете почитател на Класа