bTV е най-предпочитаната телевизия през лятото със среден пазарен дял 33%

Борислав Домусчиев, изследовател TV Plan/TNS



В разгара на лятото (юли-август) първите места в класацията на телевизиите остават същите - отново най-гледаните тв канали са bTV с пазарен дял 33%, Нова тв (21%) и БНТ 1 (12%). На следващите места в класацията се позиционират Diema Family (4%), Diema (3%) и PRO.BG (3%). Наблюдават се разлики в зрителското поведение в различните дни от седмицата. През почивните дни зрителите отделят повече време на множество тв канали и сътветно делът на «големите» спада, докато през делничните дни bTV, Нова тв традиционно печелят вниманието на публиката. Пазарният дял на bTV през работните дни на седмицата е 36% при 27% в почивните дни, а този на Нова тв е 23% от понеделник до петък, докато през уикендите е с 6 пункта по-нисък (17%).
В делничните дни в праймтайм интервала пазарният дял на bTV е 47%. Със сходни помежду си резултати по същия показател са Нова тв (13%) и БНТ 1 (12%). През почивните дни в часовия пояс между 20:00 ч и 23:30 ч лидер отново е bTV, но с чувствително по-нисък резултат (пазарен дял 29%) Аудиториите на БНТ 1 (20%) и Нова тв (18%) се повишават и донякъде доближават дела на bTV.
И това лято телевизиите заложиха най-вече на филми, сериали и развлекателни предавания. За периода юли–август най-гледаното предаване е сериалът „Перла” (bTV) с излъчването си в 21 часа, следван от късните новини по същия канал. По-голямата аудитория на късните новини и серии на „Перла” (bTV излъчва две последователни серии, започващи в 20 и 21 часа) е естествена за летния сезон и е обусловена от различния ритъм на живот през топлите месеци. Другите сериали, които попадат сред най-гледаните програми за лято 2009, са излъчваните по Нова тв „Мелодия на сърцето” и „Сълзи над Босфора”.
Няма как да не отбележим и високия зрителски интерес към отразяването на предизборните кампании и изборните резултати, естествено следствие от високата избирателна активност. Сред Топ 20 предавания попадат отразяването на предизборните кампании по bTV, а пресконференцията на победителя в изборите (ГЕРБ) е проследена от близо един милион зрители и се позиционира на трето място в класацията. „Комиците”, „Шоуто на Слави” и „Без дрехи” по bTV са най-гледаните развлекателни предавания през юли и август.
Както всяка, така и тази година през отпускарския сезон се подготвя предстоящият нов телевизионен сезон. Станахме свидетели на ребрандирането на TV2 и Ring - вече PRO.BG и респективно RING.BG. Иван и Андрей и продуцираните от тях проекти ще бъдат част от ефира на Нова тв, докато продукциите на Global Vision – „Господари на ефира” и „Пълна лудница”, отиват в bTV. bTV и Нова тв обещават и пряк риалити сблъсък с Dancing Stars 2 и VIP Dance. Въпросът е дали преминаването от една телевизия в друга и излъчването на вече показани формати ще доведе до увеличаване на зрителския интерес като цяло и до разместване на класациите.

Станете почитател на Класа