Ани Цолова пуска филм за две изоставени деца

Елиана Митова

Документалният филм на Ани Цолова за две изоставени деца ще бъде показан в края на годината по bTV, съобщи за „Класа“ известната журналистка, която на 31 август се връща на екран като водеща на „Тази сутрин“. Ани бе в отпуск по майчинство заради раждането на първия й син Калоян.
Филмът е заснет в България и Швеция с екип на режисьора проф. Любомир Халачев. Лентата всъщност е естествено продължение на историята, залегнала в един покъртителен репортаж на Ани, който преди няколко години разтърси България – две деца, отглеждани в социален дом, са разделени, въпреки че са близки приятели. Георги е осиновен в Швеция. Найден е останал в родината си. Момчетата са вече младежи по на 23 години. Срещат се в България, разликата между тях е поразителна. Георги, осиновен от шведка, говори няколко езика и вече е студент с оптимистични планове за бъдещето. Найден живее в крайна бедност, приютен от собственик на частна кравеферма. Рине лайна и приема с усмивка и примирение съдбата си. Ужасяващо за зрителите е, че това момче е имало възможности да бъде отгледано с обич, да получи адекватно образование и да си уреди живота по съвсем друг начин.
„Трагедията на Найден е, че майка му го е подхвърлила пред социалния дом, когато е бил пеленаче. Отказала е да даде декларация, че се отказва от него, за да бъде осиновен. Желанието й е било държавата да отгледа детето й до 18-годишна възраст, а после тя да си го прибере. Затова момчето, ощетено и от майка си, и от живота, е осъдено да остане без образование и без перспектива за по-добър живот. А възможност за такава перспектива е имало, защото шведката, осиновила Георги, е искала да вземе и Найден “, обяснява Ани.
Филмът бърка дълбоко в раната, наречена „Изоставените деца на България“. Обикаляйки сиропиталищата, Ани Цолова се натъква на десетки покъртителни съдби – деца, които са имали шанса да бъдат осиновени, са останали без семейства. Защото държавата България не търси отговорност от безотговорните родители, нито пък се опитва да реши адекватно проблемите на техните изоставени потомци. „Истинско ходене по мъките е дете да бъде вписано в регистър за осиновяване. Процедурите се точат с години. А децата порастват и губят шанс да бъдат осиновени – и в родината си, и в чужбина“, коментира Ани Цолова. Тя е силно впечатлена от съдбата на българчетата, осиновени в Швеция – деца с умствена изостаналост вече са пълноценни граждани, момиче с тежък порок на сърцето, е излекувано. През октомври влизат в сила промените в новия Семеен кодекс, които би трябвало да регламентират и осиновяванията. Надеждата е, че процедурите ще станат по-бързи и ефективни, надява се Ани Цолова.

Станете почитател на Класа