След 100 дни управление на Обама: Имиджът на САЩ в световен мащаб се подобрява

Приятна изненада за САЩ по случай първите 100 дни на управлението на новия президент Барак Обама – световното одобрение за страната на неограничените възможности достига най-високи стойности от 2004 г. насам. САЩ водят класацията по международно одобрение, следвани плътно от Канада. Това показват данните от най-новото издание на уникалното световно социологическо проучване „Гласът на народите”, което се провежда от Асоциация „Галъп интернешънъл“ в над 50 страни сред над 50 000 човека.
Почти половината граждани на света имат положително отношение към двете страни от Северна Америка. Накрая на класацията с най-ниски стойности на одобрение са Китай и Русия.
Новината от проучването е значителното подобряване на образа на Съединените американски щати в световен мащаб след встъпването в длъжност на президента Барак Обама. В сравнение с данните от същото изследване, проведено през 2004 г., положителните оценки към страната на неограничените възможности са нараснали с 6%, а негативните са намалели с цели 12%. През 2004 г. една трета от световните жители са имали отрицателно отношение към САЩ, а през 2009 г. те са само 21%.
Изследването събира данни и за образа на другите страни - членки на Г-8, както и Китай. Отношението на света към европейските държави и Япония клони към позитивно-неутрално. 40% от интервюираните декларират положително или неутрално отношение към Франция, Великобритания, Германия, Италия и Япония, а други 40% имат неутрално мнение.
Най-много негативни оценки в световен мащаб събира Китай, следвана от Русия. Около една трета от света има отрицателно отношение към тези две страни.
Кои от световните сили са най-патриотично настроени и имат най-добро мнение сами за себе си? Най-положително мнение сами за себе си имат жителите на Северна Америка – близо 90% от канадците имат положително мнение за страната си, следвани от САЩ с 83%.
Най-самокритичната нация пък са японците, известни със своето уважение към чужденците и с постоянното желание за самоусъвършенстване. По-малко от половината японци имат положително мнение за страната си.
Интересно е отношението на гражданите на двете световни сили – САЩ и Русия, едни към други. Недолюбването между двете държави и постоянната конкуренция между тях имат дългогодишни традиции, които се запазват и до днес. Едва 10% от американците имат положително отношение към руснаците. Руснаците, от своя страна, са малко по-умерени, но все пак не таят много добри чувства към американците – руснаците с положително отношение към САЩ са 18%.
Отношението на българите към различните държави до голяма степен се различава от общото мнение на гражданите по света. Най-обичана и уважавана от българите държава е Германия – страна, в която много българи са работили, учили, изпращали са децата си да учат – затова и две трети от сънародниците ни имат положително отношение.
На второ място по отношение на родната ни любов е Франция, а на трето се подрежда Русия. Въпреки прозападната ориентация на страната ни българите продължават да се отнасят към Русия емоционално, пазейки образа си за нея като за спасител на българщината и покровител. Интересно е, че световният водач САЩ е на предпоследно място от изследваните по одобрение сред българите. Въпреки това световната тенденция на подобрение на имиджа на САЩ се отразява и в България – мнението на българите за САЩ се е подобрило с около 2% в сравнение с 2006 г. На последно място по симпатии на българите се нарежда Китай.

Станете почитател на Класа