Създателят на свободната енциклопедия Джими Уейлс: Wikipedia e четвъртият сайт в света

Михаил Андреев

Wikipedia се нарежда на четвърто място по разпространение в света според класация на Alexa.com, заяви Джими Уейлс на Конгреса на Mediamixx’09. „Създаване” е ключовата дума на тези събития”, каза при откриването директорът на Конгреса Поли Карастоянова преди да даде думата на специалния гост на форума.
В момента сме четвърти по уникални посещения – след Google, Microsoft и Yahoo, но нещата се променят всеки миг, коментира Уейлс. В настоящия момент в електронната енциклопедия има 8,5 млн. статии на английски език, 22 езика са представени с по 100 000 материала, 82 езика – с по 10 000, а 165 езика – с по 1 000. На български език в Wikipedia са изписани 72 694 материала. Най-многобройни са „писанията” на европейски автори, следвани от японски и китайски. Уейлс „преброи” още, че в творението му се употребяват 250 езика, които са генерирали са 2 млрд. думи.
„През 2001г. започнахме като проект за енциклопедия, нямахме средства, трябваше да измислим начин да стигнем до решенията на доброволците, които в момента са основната част, нашата работа е само 20%”, обясни бизнесмодела си американецът. Той е у нас за четири дни по покана на предаването „Нощни птици” на БНТ1. На Mediamixx Уелс представи най-новия си проект - Wikia, в който вече се комуникира на 103 езика.
Според Уейлс, попаднал сред 100-те най-влиятелни личности на списание „Таймс”, всички медии в момента са хибридни, а инвестициите в онлайн рекламата са съизмерими на ефективността от тях. За новите брандове обаче експертът препоръча да не се насочват първо към интернет пространството. Бизнесмоделите в условията на криза претърпяват големи промени, но технологията на вестника е предпочитаното място за търговските послания.

Станете почитател на Класа