Евроизборите се изнесоха в интернет

Европарламентът насочи изцяло усилията си да привлече младите и да ги накара да гласуват, като за целта пренесе комуникационната кампания за евровота в интернет. Така ЕП използва седем онлайн платформи – освен официалната си страница в глобалната мрежа и специалната за изборите той активира и профилите си във Facebook, You Tube, Twitter, My Space и Flickr. Девизът „Не е важното да си активен, а интерактивен“ се превърна в запазена марка за предстоящите избори на 4-7 юни. Оказа се, че на практика Европа се вдъхнови от примера на Барак Обама - първия американски президент, използвал пълноценно онлайн пространството. Доказателството може да се търси и в последната активност на ЕП, който пусна в своя канал в You Tube три клипа, предназначени за избирателите, които ще отидат до урните за първи път. Едното видео е със спортна тематика (състезание по колоездене тип Tour de France), като целта е да покаже, че дори при специални обстоятелства винаги има време да се гласува. За нуждите на масираната кампания ЕП не пропусна и телевизията - Europarl TV предава на живо всички събития в Страсбург чрез няколко свои тематични канала.
За да стигнат до активните европейци сред 500-те млн. избиратели, партиите също се нахвърлиха лакомо върху възможностите на Facebook, YouTube и Тwitter с цел популяризирането на посланието си.
Сочената за фаворит на вота Европейска народна партия (ЕНП-ЕД) лансира "Телевизионен диалог" и конкурс за едноминутни филми, посветени на околната среда на сайта си europes-driving-force.eu. Основният й съперник - Партията на европейските социалисти (ПЕС), пък отвърна със сайта pes.org. Третата сила в парламента - Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), качи на voteliberal2009.eu образователни клипове, свързани с основните теми на кампанията. Успоредно с това прокара и трилър клип, на който партията е представена като защитник на индивидуалните свободи.
Не остават по-назад и по-малките партии - сайтът на зелените - europeangreens.eu, има своя песен, a френският му аналог europeecologie.fr - видеоигри срещу консумирането на калорична храна и генетично модифицираните организми. Евроскептичното движение „Либертас” пък се хвали, че представя кандидатите си във всички страни, използвайки системно Facebook и Twitter. За целта се консултирало с американеца Джо Трипи - пионера в онлайн предизборните кампании.
Преди повече от месец Европейската комисия нае музикалния гигант MTV да се включи в генерирането на младите гласове. Резултатът бе инициативата „Чуваш ли ме, Европа?", заради която на 30 април бе „произведен“ колективен вик на зрители от различни страни.



70 „новинари“ в клипа на „Това е твоят избор“

70 непрофесионални новинари от 27 националности са участвали в клипа на „Това е твоят избор“. Кампанията, организирана от Европарламента, стартира на 11 май и в кастингите за нея са се включили 750 кандидати. Основната цел на тв спота е да демонстрира как евроизборите ще дадат нови възможности на гражданите на Европа. Клипът, който се върти на 34 езика, е част от кампаниен пакет, който включва радиореклама, билбордове, пътуващи рекламни пана.
Мултиезиковият тв спот е създаден от Генералната дирекция за комуникации на Европейския парламент, за да бъде адаптиран към националните аудитории на 27-те членки на ЕС. Субтитрите са предвидени за хората със слухови проблеми. Различните национални версии на клипа включват известни личности, като в Германия това са футболистът Оливър Кан, певицата Инка Бауз и презентаторът Йохана Клум. В гръцката версия фигурират имената на актьора Ренос Хараламбидис и звездата Рика Вагиани. Клипът показва как известните анонсират новините, които те искат да чуят. Идеята е, че въпреки фикционалността на информациите гражданите на ЕС могат да предизвикат утрешните новини, като употребят правото си да гласуват за общоевропейските каузи.
Клипът е сниман в студио на берлинската United Visions TV. Разчитайки на голямото доверие, с което се ползват аудиовизуалните медии в цяла Европа, този професионален продукт получава безплатно рекламно време в ефира на всички страни. Клипът е излъчван от повече от 100 тв канала.


Анализи онлйн на 14 езика

Сайтът www.tweetelect09.eu проследява и анализира дискусии относно предстоящите избори за Европейски парламент на страниците на блоговия сайт Twitter на 14 езика. Сайтът е създаден от агенцията за PR и комуникации Burson-Marsteller.
Политиците все по-често използват социалните медии, за да комуникират своите идеи с избирателите, а платформата TweetElect09 обединява всеки Tweet-линк, свързан с евровота. За първи път Twitter ще се използва по време на изборите за ЕП и все още е рано да се коментира какъв ще бъде неговият ефект върху избирателя - краткотраен или дълготраен. TweetElect09 захранва всички tweet-ове относно европейските избори на сайта веднага след като бъдат twitt-вани, тоест платформата се актуализира непрекъснато. Статистическите данни се показват на екрана на фона на броя информация, обменена чрез tweet-ове – най-вече относно кандидатите на партиите и на най-активните страни. Уебсайтът дава възможност на потребителите да избират tweet-ове по държави, за да разберат какво мислят хората относно изборите в различните страни - членки на Европейския съюз.

Станете почитател на Класа