Георги Любенов засне уникален филм

Водещият на „Денят започва...в неделя” по БНТ Георги Любенов засне уникални кадри в запазен хитлеристки бункер, вкопан във фиорд в Норвегия. Реликвата от Втората световна война е само част от изключително интересните истории, които зрителите ще могат да видят във филма „Норвегия – Далечният Север”. Лентата на Любенов и оператора Атанас Атанасов ще бъде излъчена в понеделник от 22:00 часа в рубриката „В кадър” по БНТ.
High North, или Далечният север, е стратегия на норвежкото правителство за развитието на крайните северни райони. Страните около Баренцово море, част от Северния ледовит океан, са обединени в т.нар. "Баренцово сътрудничество", за което разказва филмът.
За първи път камера на БНТ открива красотата, но и суровите условия на Арктическа Европа. Северна Норвегия е едно от петте места в света, които привличат най-много инвестиции и се смятат за най-перспективните райони в бъдеще. Това е земята на северните елени, на белите мечки, на петрола, който прави норвежката нация една от най-богатите в света. Къде се корени норвежкото благоденствие, е ключовият въпрос, на който филмът отговаря.
Зрителите ще научат и за малко известната обща граница между Норвегия и Русия, която е дълга почти 200 км и минава изцяло по вода - реки, езера, фиорди. Преди Втората световна война СССР и Норвегия нямат обща граница, но след като Червената армия навлиза в окупираната от германците Норвегия през есента на 1944 година лично Сталин я иска. Екипът на БНТ засне отлично запазен хитлеристки бункер във фиорд, което е уникална историческа находка.
От филма зрителите ще разберат и кой пресича руско-норвежката граница повече - руснаците или норвежците, защо корейски пионерчета свирят песни на "А-ха" на акордеон, свободни ли са северните елени, как се лови кралски рак във фиорд, защо норвежката армия е на ски и още много, много любопитни теми.


Станете почитател на Класа