„Разкази за войната", разтърсващ документален филм на Николай Чадаров

В Централния Военен клуб в София, се състоя предпремиерната прожекция на документалния филм „Разкази от войната“ с автор Николай Чадаров.
Събитието беше уважено от над 150 човека, сред които лично министърът на отбраната Ангел Найденов, официални лица, представители на военното и цивилно ръководство на армията, ветерани от войната и техните семейства, журналисти и приятели.
„Чрез филма ще усетите тръпката на войника, лежал в окопа, докато срещу него се леят куршумите, ще видите ужаса в зениците на тези хора, които виждат как умират бойните им другари, защото червеният цвят на пурпурните ордени за храброст, с които те са окичени е цветът на пролятата кръв на бойното поле“, с тези думи Николай Чадаров започна своето емоционално изказване към всички гости и отдаде нужната чест на загиналите ветерани, взели участие във филма.
Документалната поредица ще се излъчи на 26-ти октомври и на 2-ри ноември от 22 часа в ефира на информационния канал NEWS7. Главният оператор на филма Юли Кривошиев улавя разтърсващи кадри, проследяващи хода на Втората световна война и участието на българската армия в сраженията на Балканите и отвъд техните предели. 13 военни ветерани, оцелели в ада на битките, разкриват дълго пазени спомени за тежките сражения.

„Разкази от войната” представлява разтърсваща история за ужасите на Втората световна война, но в същото време е ярък пример за проявена храброст и мъжество на бойното поле.
Ансамбълът на Въоръжените сили на България изправи на крака всички присъстващи с изпълнението на „Шуми Марица“ и допринесе за тържествената обстановка на събитието.
Николай Чадаров се обърна лично към присъстващите ветерани: „Някои от Вас изпиха докрай горчивата чаша. Не само войната беше жестока към Вас, това което Ви се случи също беше жестока игра на съдбата. Протягаме към Вас десница в знак на благодарност, че изпълнихте дълга си и поехте върху плещите си тежкия товар на една драматична епоха в родната ни история“. След което думата беше дадена на човека, който най-силно е вдъхновил автора за направата на този филм, ветеранът полк. Дянко Марков, който каза няколко думи в качеството си на участник в най-кръвопролитната война в историята на човечеството. „Войната е отвратително нещо. Тя трябва да бъде употребена като последно средство, когато се изчерпи средството на човешката мъдрост, доброта, морал и обич. Войната е ужасна не само защото човек се изправя срещу смъртта, която подобните му готвят, тя е ужасна с това, че той самият носи смърт на другите“.
Поредицата е заснета и продуцирана по най-високите стандарти за историческа документалистика. Личните преживявания на ветераните са допълнени от обективна информация за конкретните фронтове, по които са ставали сблъсъците на българските войници с противника. Сведенията са резултат от задълбочени проучвания на историческите архиви и консултации с експерти по военна история. В поредицата са използвани архивни кадри от войната, снимки, предоставени от личните архиви на ветераните, както и възстановки на бойни сцени с оригинални униформи и военна техника, които са рядкост в родната документалистика.
Николай Чадаров е автор на редица документални филми. В творбите му е широко застъпена историческата тематика. Негови са филмите "20 години по-късно" (2009), "Българските царски дворци" (2012/2013). “Телевизията е моята професионална страст. Тя ми дава най-богати възможности за изява на идеите ми и най-добри форми за представянето им”.






За NEWS7:
Новият български телевизионен канал стартира през месец март 2013 и използва наземните и салетитни честоти на BBT. Информационният канал залага на новинарски емисии, публицистични предавания и документални филми. NEWS7 е част от семейството канали TV7 и Super7 и е най-големият афилиейт на CNN в Източна Европа.




Станете почитател на Класа