"Четвърта власт" тръгва по БНТ

Телевизионният сериал "Четвърта власт" е политически трилър, в който ролята на службите в манипулирането на обществените и политически процеси надхвърля криминалната интрига в сюжета и представя познати сблъсъци на властта и медиите (bg-bg.facebook.com/chetvartavlast).

Първите два епизода ще бъдат излъчени днес, 29 септември по БНТ след централната емисия "По света и у нас" - от 20,45 ч.

Премиерната прожекция беше снощи в Младежкия театър "Н. Бинев". Първите зрители бяха стотици популярни лица от киното, телевизията, театъра и медиите. Не бяха поканени нито политици, нито хора от бизнеса.

Представени бяха хората от екипа, създал сериала. Продуцент от БНТ е Севда Шишманова, изнълнителен продуцент е Найо Тицин от компанията "Спотлайт".

Режисьори са Димитър Коцев-Шошо и Стоян Радев, които са и сценаристи заедно с още седем автори:Александър Чобанов, Александър Спасов, Ваня Николова, Велислава Попова, Емил Андреев, ЙорданБанков, Росен Босев.

Популярни и авторитетни актьори участват в централните роли: Христо Шопов, Атанас Атанасов, Михаил Билалов, Деян Донков, Ивайло Герасков, Владимир Карамазов, Христо Петков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Ана Пападопулу... Изгряващото ново непознато лице е Мила Парушева.
Част от екипа, създал сериала "Четвърта власт" на премиерата в София: (отляво) Стоян Радев, Севда Шишманова, Димитър Коцев-Шошо, Мила Парушева, Найо Тицин Част от екипа, създал сериала "Четвърта власт" на премиерата в София: (отляво) Стоян Радев, Севда Шишманова, Димитър Коцев-Шошо, Мила Парушева, Найо Тицин Източник: БГНЕС

В 12 епизода зрителите ще могат да проследят репортерско разследване, в което главните герои са политици и журналисти, а

историята е създадена на основата на факти и събития, които изглеждат познати.

Действието се развива "през живота" на вестник, който се опитва да работи по свои правила за независима журналистика в едно изпълнено със зависимости общество.

На екрана се случва онова, което се случва в живота, - ожесточена борба за власт, мръсна политическа игра, удари "под кръста", изнасяне на информация, натиск и отчаяна журналистическа съпротива.

Шпионаж, секскомпромати, рекет и измамни схеми са жанровите похвати, които вероятно ще карат зрителя да гледа с интерес.

Седмичният вестник "Четвърта власт" води бавна и изтощителна битка, в коятосе опитва да разобличава висши представители на властта.

В първите епизоди като централни фигури, замесени в порочните схеми, са представени един вицепремиер, който е и министър на енергетиката (Самуел Финци), шефът на "Бюро за национална сигурност" (Христо Шопов), дама, която върши неясно какво в строго секретна служба за подслушване и проследяване (Светлана Янчева), готвещ се за политическа кариера напорист мъж с тъмни зависимости в миналото и сега (Христо Петков), собственик на футболен клуб и сметопочистваща фирма, който прави каквото си иска с журналисти (Владмир Пенев)...

Структурно "Четвърта власт" е сезонен сериал от по 12 епизода с продългжтелвност 54 минути.

Всеки сезон "сглобява пъзела" на едно голямо журналистическо разследване.

Идета е главните герои да преминават от сезон в сезон, но случаите, които разплитат, са различни.

Независимо, че сценарият на сериала е написан и снимките са приключили преди половин година, актуалният контекст е този, който ще държи вниманието на зрителя до края на историята освен драматургичния разказ.

Продуцентът Севда Шишманова: "Сериалът беше избран от селекционната комисия и одобрен за производство през юли 2012 г. Снимките започнаха в началото на декември, последният снимачен ден беше през март. Всякакви аналогии за целево създаване на филма във връзка с изключителни политически ситуации са спекулативни."

Режисьорът Стоян Радев: "Събитията в България през последните месеци доказаха, че публиката има нужда от сериал като "Четвърта власт". Започвайки снимките през декември 2012 г., ние сякаш предчувствахме какво ще се случи..."

Режисьорът Димитър Коцев-Шошо: "Темата за връзките между медиите и политиката дълго време беше табу в България, а за по-широката общественост дори не беше ясно защо изобщо трябва да се занимаваме с тях. Събитията от последната година недусмислено показаха защо."

Изпълнителният продуцент Найо Тицин: "Убеден ъм, че обществото ни е готово за такъв сериал, в който може да се покажат дефектите във взаимоотношенията между власт и медии. Когато има грешка в системата, творците са длъжни да намерят начин да покажат на публиката защо непрекъснато се възпрооизвеждат едни и същи проблеми в обществото. "Четвърта власт" не обвинява, а само разобличава механизмите, по които едно посткомунистическо общество се манипулира от зависими хора без свободна воля."

Първият сезон показва теми, които не са третирани досега в български сериал: кои са механизмите, които манипулират обществото; схемите, които "държат" досиетата и хората, които се възползват от тях; кой кого подслушва и защо; как се ражда съвременният политически Франкенщайн; каква е невидимата страна на политическата игра и каква е ролята на медиите и журналистите във всичко това.

Станете почитател на Класа