"24 часа": Цифровизация от 1 октомври


"24 часа" акцентира на темата за цифровизацията, като се позовава на зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров. Той съобщава, че цифровата телевизия ще тръгне най-вероятно от 1 октомври.

"Осигуряват лекарите поне на 1000 лв.", пише "Стандарт". Над 13% ще скочат осигурителните прагове за лекари и медицински сестри догодина. За това са се договорили синдикати и работодатели. Минимумът, върху който ще се начисляват вноските за пенсия и здраве на докторите, ще бъде 650 лв., ако работят в Диагностично-консултативен център, или 960 лв., ако са в болница. Медицинските сестри ще се осигуряват съответно върху 430 лв. и 680 лв. заплата.

Пред "Труд" националният консултант по спешна медицина и директор на "Пирогов" доц. Стоян Миланов казва, че парите за спешната помощ трябва да са повече от тези за подслушване и все още в някои центрове има проблеми с оборудването, с медикаментите и логистиката.

НОИ иска пенсионната възраст да расте с продължителността на живота, съобщава "Сега", като цитира управителя на НОИ Бисер Петков, че вариантите са да се отчита продължителността за минал или прогнозата за предстоящ период, а хората да имат право да правят своите разчети кога да се пенсионират.

Водещото заглавие на "Новинар" по темата е: "Формулата изчислява пенсионирането".

Две седмици след като парламентът отхвърли президентското вето върху актуализацията на бюджета, правителството изтегли заем от 300 млн. лв., пише "Капитал дейли". И до момента няма яснота как ще се използват средствата, отбелязва изданието.

"В Сирия ще се повтори либийската авантюра", казва в интервю за "Преса" ген. Кирил Цветков. По думите му употребата на химическо оръжие в Дамаск е само повод за военна намеса. От 30 години се знаело за химическата програма на Сирия, стартирала като противовес на ядрената програма на Израел, и да се говори, че това е заплаха, включително и за България, било несериозно.

"Дума" извежда на първа страница новината, че страната ни няма да участва в "коалиция на желаещите" в случай на военна намеса в Сирия. Изданието цитира министъра на отбраната Ангел Найденов, според когото вариантите за политическо решение на конфликта все още не са изчерпани.

Темата е водеща и за в. "Земя", акцентирайки върху разнобоя между кабинета и президента. Държавният глава Росен Плевнелиев подкрепя линията на Съединените щати и Франция, които са за военен удар срещу режима на Асад. Според него извършеното престъпление срещу човечеството с използването на химически оръжия трябва да бъде наказано, отбелязва изданието.

Станете почитател на Класа