Телевизия Туризъм представя интересни филми

5 минути София: Севастократор Калоян (късометражен филм на „Камен Во студио”, посветен на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.) – само по TVT в седмицата от 19 до 25 август 2013 г. – в понеделник, сряда, петък и неделя от 10:45, 16:45 и 21:45 ч.
В пределите на Втората българска държава София става известен като „един от най-славните и забележителни градове в европейските предели". По време на Второто българско царство се създава книжовна школа. Тук се кръстосвали и пътищата на монаси и книжовници. Севастократор Калоян става ктитор на един от най-големите шедьоври на средновековна България - Боянската черква.

5 минути София: Национален дворец на културата (късометражен филм на „Камен Во студио”, посветен на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.) – само по TVT в седмицата от 19 до 25 август 2013 г. – във вторник, четвъртък и събота от 10:45, 16:45 и 21:45 ч.
Една от най-емблематичните сгради на столицата. Националният дворец на културата е открит на 31 март 1981-ва годината, през която българската държава чества 1300 години от създаването си. Дворецът е изграден по предложение на дъщерята на тогавашния партиен лидер Тодор Живков – Людмила, за по-малко от 4 години, макар че планът за построяването е бил за 12 години. На сцените на Двореца са се изявявали най-известните съвременни творци от целия свят и той се превръща в едно от най-големите културни средища.

АКЦЕНТИ:
Един град с много имена и една тъжна история (образователен филм за културно-исторически морски туризъм)
– само по TVT в събота, 24 август 2013 г., от 14:00 ч. и от 21:00 ч.

За един от най-красивите ни черноморски градове и неговата богата история разказва филмът на Телевизия Туризъм от поредицата за културно-исторически морски туризъм. „Балчик! Сребристия склон! Наименованието наистина е много сполучливо. Скалите са с цвят на сребриста пепел. Вълшебни картини... Морето е тайнствено, ту забулено в мъгла, ту блестящо, но винаги неспокойно и винаги сияещо...” Филмът умело вплита разказа от първо лице на актьора Веселин Ранков, роден в Балчик, със сюжета тъкмо Балчик да бъде избран от румънската кралица Мария в началото на ХХ век за място на лятната й резиденция. И днес обиколката на двореца и градините е като тайнствено приключение. Това вълшебно място, оставя безмълвни много от гостите си – с красота и очарование и с иронията на съдбата... Съдба, която след повече от петнадесет години проектиране, озеленяване и строителство дава на кралица Мария само около година време да живее в мечтата си... Гледайте филма „Един град с много имена и една тъжна история” само по Телевизия Туризъм.

Ловеч – една люлякова усмивка (образователен филм за семеен туризъм)
– само по TVT в неделя, 25 август, от 14:00 ч. и от 21:00 ч.

На един от най-красивите и самобитни български градове е посветен филмът на автора Зорница Стойкова. „Ловеч – една люлукова усмивка” е заснет в най-красивия сезон тук, когато из градините и околните хълмове цъфти ароматният храст с лилави цветове. И с песен започва филмът: „Познавате ли този град – Вароша, стария Хисар... Как стари приказки мълви, когато Осъмът шуми...”.
В Ловеч известният майстор Колю Фичето е сбъднал една своя мечта... Тези и още няколко любопитни истории гледайте във филма „Ловеч – една люлукова усмивка” само по Телевизия Туризъм.


В рубриката ПОСОКИ през седмицата:
Средновековна крепост „Боженишки урвич” край Ботевград
Ждрелото Шейтан дере (Дяволското дере) на река Арда
Всеки ден в програмата на TVT в рамките на блока „Туризъм инфо”

ФИЛМ НА МЕСЕЦ АВГУСТ 2013:
Тракийските храмове в Старосел (образователен филм за културно-исторически туризъм) – само по ТVТ през месец август 2013 г. – всяка събота от 14:00 ч. и от 22:00 ч.

На едно от най-емблематичните места за тракийската култура по българските земи е посветен новият документален филм на Телевизия Туризъм „Тракийските храмове в Старосел”. Преди 25 века финикийците наричали тази вълшебна земя „Ракхива”. Или „Свещена земя”, „Небесна твърд”. На нея живеели траките. Земята ги дарявала с грозде и жито, със злато и олово. И траките й се отплащали. Те строели храмове. Но понеже нямали единен бог, затова и храмовете им били много... Филмът „Тракийските храмове в Старосел” с автор Стоян Радулов разказва за историята и откриването на едни от най-забележителните археологически открития в зората на третото хилядолетие в България. В него се преплитат история с мистика, търсят се отговори на рядко задавани въпроси. Във филма участват вече покойния откривател на храмовете край Старосел – д-р Георги Китов (едно от последните му интервюта), както и д-р Валерия Фол от българския институт по тракология. Гледайте историята на тракийските храмове в Старосел само по Телевизия Туризъм.


Станете почитател на Класа