БНТ излъчва филми за купуването на гласове

Изборните страсти и търговията с гласове ще изследва под лупа най-новият проект на БНТ - „Избори 2013”. Проектът се осъществява с помощта на Фондация „Америка за България”.

През уикенда националната телевизия ще излъчи филмите „Глас под наем: Равносметката” и „Гласни и съгласни”, в които зрителите ще проследят разследванията на екипа на БНТ, свързани с изборната корупция.

„Глас под наем: Равносметката”, е филм на Надя Обретенова и Росен Цветков, режисьор е Станислав Терзиев. Тази събота от 19:00ч. зрителите ще могат да видят разследванията на БНТ за корупционните схеми от последните парламентарни избори. Защо дилъри на гласове в Несебър, созополското село Габър и организатори на изборна екскурзия от София до Плевен се разминават с осъдителните присъди? Кои са купените гласове на местните избори през 2011 г. в поморийското село Страцин. Защо прокурори прекратяват разследвания за купуване и продаване на гласове и казват, че в битката срещу търговците на вота се чувстват като на лов без пушка.

В неделя от 19:00ч. в рамките на проекта „Избори 2013” БНТ ще излъчи и филма „Гласни и съгласни” на Ася Методиева. Режисьор на лентата е Миглена Атанасова.

Тематиката на филма въвежда в „блатото”, наречено изборна търговия. Какви са схемите за купуване на гласове, разработени назад във времето и ще заработят ли те на предстоящите парламентарни избори? Във филма „Гласни и съгласни" зрителите ще научат още защо бедността е ключов фактор в купуването на гласове. Месец преди вота за нов парламент анализаторите Димитър Димитров и Тихомир Безлов ще прогнозират какво ще се случи в деня на изборите.


Станете почитател на Класа