Обвиняемият Любомир Павлов се оттегля от СИБ

Обвиняемият Любомир Павлов се оттегля от поста председател на Съюза на издателите в България (СИБ). В открито писмо до членовете на тази организация (един от двата съюза на собственици и издатели в страната) единият от собствениците на "Медийна група България" твърди, че "въпросът има ли гаранции за съществуването на независими медии в България вече е поставен на дневен ред". "Решаването на натрупаните проблеми в сферата на пълно разкриване на собствеността върху медиите, гаранциите за свободното разпространение на медийни съдържания и т.н. не търпи отлагане", заявява Павлов, който е обвинен за укриване на данъци и пране на пари и е с мярка за задържане "гаранция 100 хил. лв". Любомир Павлов вече няколко пъти публично твърди, че се води война между медиите, в които той е съсобственик ("24 часа", "Труд" и др.), и медиите на Делян Пеевски и това е причината за "системните лъжи и клевети" по негов адрес.

На 20 юли обвинение за данъчни престъпления бе повдигнато и на партньора на Павлов - Огнян Донев, който продължава да зема поста председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). На него му беше определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 500 хил. лв. В откритото писмо Павлов за пореден път декларира, че го атакуват хора, "за които медийният монопол е по-важен от медийната свобода". И добавя, че се оттегля, защото "поради сегашните обстоятелства аз не мога да бъда максимално ефективен".

На 31 юли 2012 г. на заседание на УС на СИБ тази негова позиция е била приета с разбиране и подкрепена единодушно. УС на СИБ решил да свика Общо събрание на Съюза на 18 септември т. г. До избора на нов председател Павлов упълномощил с всички права и задължения на председателя Венелина Гочева - зам.- председател на съюза, бивш дългогодишен главен редактор на в. "24 часа".

Станете почитател на Класа