Бутонът Like във Facebook – мощен маркетингов инструмент

Все повече се увеличава броят на спонсорираните рекламни кампании във Facebooк. Основен двигател за това разрастване става бутонът Like на социалната мрежа, която превръща дадена комуникационна идея или послание в чиста маркетингова комуникация между потребителите и в крайна сметка го трансформира в чиста реклама в платформата на сайта.

Първият казус

На празника на Свети Валентин Ник Бергус се прибира в дома си със странно голям пакет - продукт на Amazon.com, който представлява 55-галонен барел ... лубрикант. Причината за получаването на тази изненадваща пратка се корени в едно невинно постване на страницата на Facebook и прикачен линк с коментар на Бергус: „За Свети Валентин и за всеки ден от оставащата част на живота...“.
В рамките на дни приятелите на Бергус в социалната мрежа започнали да виждат поста му като основна идея на рекламна кампания. Сред търговските послания на страниците на Facebook се появявал призивът на Бергус, придружен от неговото име и снимка. Всичко това било трансформирано в реклама, и то платена от Amazon, благодарение на софтуера на Facebook.

Facebook генерира автоматично реклами

Днес Amazon е една от многото компании, които плащат на Facebook, за да се генерират подобни автоматизирани реклами, когато потребителят кликне върху бутона Like на съответните марки. Потребителите на социалната мрежа дават своето информирано съгласие за това да бъдат включени в съответния рекламен поток, подписвайки условията за ползване на сайта, който се състои от повече от 4000 думи.
С все по-голямото засилване на желанието и необходимостта от реализацията на висок ръст на печалбите, примесено и към очакванията от гигантското публично предлагане, Facebook все повече започва да прилага този подход, за да генерира повече приходи от реклама.

Рационален ход или не?

Въпросът е, дали тази нова стратегия за рекламиране може да се окаже не толкова рационална. Потребителите не винаги осъзнават, че с активирането на бутона Like, те всъщност отварят врата за разгръщането на редица маркетингови кампании. От Facebook вече се съгласиха да уредят извънсъдебно и първия съдебен иск в Калифорния.
"Бях леко раздразнен, макар и не до степен, в която бих прибегнал до изтриването на профила си от социалната мрежа“, коментира злополучният 32-годишен автор на рекламната кампания от Айова. "Зная, че всичко е въпрос на инвестиции, но не приемам използването на лична информация и нарушаването на конфиденциалността в комуникацията“, категоричен е Бергус.
Wall Street провежда стриктен мониторинг по темата, като се вглежда внимателно, за да види как точно Facebook планира да използва информацията, излъчвана всеки ден от повече от 900 милиона потребители. Компанията, която успя да отчете $ 1 млрд. приходи през първото тримесечие, по-голямата част от които са от реклама, не разкрива каква част от тях са от подобни спонсорирани кампании.
Facebook наскоро започна да показва поредица от такива спонсорирани реклами в основната си емисия новини на сайта и в своите мобилни приложения, където те се появяват за много по-кратко време в сравнение с традиционните реклами. От Facebook изтъкват пред рекламодателите, че според анализ на поведението на потребителите, те са склонни в повече от 50% от случаите да запомнят повече от една реклама, ако тя е била харесана или препоръчана от приятел.
Независимо че бутонът Like вече се е превърнал в основен маркетингов инструмент, потребителите все пак имат ход. Те могат единствено да променят настройките за поверителност, така че техният вот за предпочитания да не се появява под търговски съобщения.

Станете почитател на Класа