Facebook поиска повече прозрачност от рекламните агенции

Facebook настоява пред медия шоп и рекламните агенции за повече прозрачност и яснота по отношение на таксите и процентите, които се начисляват за извършването на съответните услуги, в контекста на осигуряването на коректна и ясна маркетингова среда за рекламодателите, които инвестират в социалните медии.
От компанията, стартирала на 4 февруари 2004 година, със седалище в Силициевата долина, Калифорния, САЩ, вярват, че именно високата степен на прозрачност ще допринесе за това компаниите да имат точните параметри, в които да вместват бюджетите, като калкулират и планират съответно към разходите за реклама и процентите такси и комисиони за обслужване.
"Точно тук е ключът", коментира Брук Ъгли, ексбранд мениджър на Expedia, а днес изпълнителен директор на творческата рекламна агенция Social Click.
Рекламата във Facebook все още остава сравнително ново начинание за компаниите, а процесът все още не е съвсем гладък и прецизен заради трудностите в комуникацията. Повечето от рекламодателите признават, че не са в състояние ефективно и конструктивно да водят преговори с агенциите, които ги представляват.
"Истината е, че марките не са достигнали онова ниво на независимост, компетентност и усет, за да могат да залагат на добрите играчи и да разпознават потенциалните си партньори по отношение на рекламата в онлайн медиите“, признава Брук Ъгли.
Независимо от всичко безспорни са усилието и приносът на Facebook, която се опитва успешно и с високи темпове да стимулира растежа на рекламния пазар в социалните мрежи, като успя да увеличи значително списъка на своите търговски партньори през август, регистрирайки скок на продажбите. Настояването на компанията за налагане на правила и повече прозрачност трябва да гарантира повишение на приходите за социалната мрежа в навечерието на решението за листване на компанията на фондовата борса.
Грейди Бърнет, вицепрезидент на Facebook за маркетинговите стратегии на компанията, заяви: "Основната цел пред нас към този момент е да направим така, че нашите партньори по-лесно да разбират, да правят разлика и да са уверени в потенциала на комуникационния канал на Facebook, насочвайки средства към нас, а така също и да ги улесним в избора на платформата за пласиране на търговското им послание.“
Има различни начини и методики, чрез които агенциите калкулират и начисляват стойностите на таксите, които те взимат за извършване на обслужване на клиента, а това според много анализатори допълнително усложнява процеса и решението за провеждане на рекламна кампания именно в социалните мрежи. И то най-вече заради невъзможността точно да се предвиди и прецени ефективността и възвръщаемостта на инвестициите в онлайн средата.
За сравнение някои агенции взимат директен процент към момента на покупка на реклама, докато други договарят отчисляването на такса при всяко кликване на потребител върху бутона Like на фен страницата на съответната марка. Доколкото едно харесване, изразено чрез Like вот, няма своята прецизна пазарна метрична стойност, конкретната компания би могла да взима фиксираните 2 долара на глас, като отделя половината за Facebook, за управление на трафика, от остойностяването на който също се разпределят по 50% марж за страните.
„Рекламодателите вече изразиха своето неодобрение към принципа на продажби спрямо нивата на марж“, обясни Саймън Менсъл, главен изпълнителен директор на TBG Digital - партньор за рекламните продажби на Facebook. Именно този подход доведе до спад от близо 15% на рекламните инвестиции към социалната мрежа.
Ясно е, че рекламодателите предпочитат да насочват по-големи потоци към Facebook, но искат и да са сигурни в успеха на инвестициите си. Затова именно прозрачността на политиката на Facebook може би ще се превърне в стратегическия инструмент, който ще катализира процеса.

Станете почитател на Класа