Саймън Келнер основа журналистическа фондация

Саймън Келнер, бивш главен редактор на The Independent, създаде своя благотворителна организация, насочена към насърчаването на професионалните принципи на журналистиката в целия свят.
Фондация „Журналистика" започва своята дейност благодарение на първоначалното финансиране от собствениците на The Independent - Александър и Евгени Лебедеви.
По повод старта на новата организация Саймън Келнер коментира: „Основната ни цел е да подкрепяме обективната, свободната и независимата журналистика, като ние разглеждаме именно журналистиката като основен инструмент на отворената демокрация."
За да илюстрира широкия спектър на дейност на фондацията, Келнер обяви първите два проекта. Единият, който е в партньорство със City University в Лондон, ще подпомогне провеждането на курсове по журналистика в Тунис, а другият – който ще се проведе в Стафоршир, Англия, в партньорство с местен уебсайт, е предназначен за разкриване на ролята на дигиталните медии в съвременния свят.
Журналистът Саймън Келнер е привлякъл в управителния съвет на фондацията изключително авторитетни фигури, сред които лорд Фаулър и сър Джон Туса, разбира се, председателското място е запазено за Евгени Лебедев. В следващите дни се очаква Карл Бърнстейн от „Вашингтон пост“ да се присъедини към борда.
Редица бивши и настоящи главни редактори вече изразиха подкрепата си за фондацията. Сред тях са Алън Ръсбриджер на "Гардиън", Джеймс Хардинг от "Таймс" и ексглавният редактор на "Дейли телеграф" - Макс Хейстингс. Своето задоволство от създаването на организацията изразиха и писателят Салман Руши, и политикът лорд Ашдаун.
Преди да приеме участие във фондацията, Хейстингс заяви: " Живеем във време, когато непрофесионално правената и корумпирана журналистика има все по-голяма трибуна към аудиторията във Великобритания. Това ни задължава да започнем мощна кампания за отстояването на стандартите и принципите на сериозната журналистика. Целите на фондация „Журналистика “ заслужават най-широка подкрепа от всеки, който би искал и отстоявал честна комуникация и свобода на словото през 21-ви век.“

Станете почитател на Класа