Италианска актриса сравни Берлускони с Дракула

Министърът на културата на Италия Сандро Бонди отклони поканата да присъства на фестивала в Кан заради документалния филм Draquila, L'Italia che trema (“Дракуила, Италия, която трепери“), включен във фестивалната програма, предадоха медиите на Ботуша. Заглавието на филма, както и неговото съдържание са обидни за Италия, твърди министърът. Документалният филм е дело на Сабина Гудзанти, актриса и режисьор, известна с критиките си към Силвио Берлускони. Дамата проследява скандалите в политическата класа на Италия и ги обвързва със страшното земетресение през април 2009 г., което причини смъртта на 300 души в региона Абруцо.
Гудзанти представи филма си в Рим, което предизвика протести сред политиците. Според авторката разрушеният от земетръса град Акуила е бил политическа възможност за Берлускони да си вдигне рейтинга. Точно това твърдение изважда от равновесие министъра на културата: „За Берлускони денят на земетръса беше ужасен, прокуратурата декларира, че е по петите му, рейтингът му главоломно падаше. И тогава земята в Акуила се разтресе.“
Точно това съвпадение е като манна небесна за Берлускони, твърди авторката на филма. Тя подигравателно нарича Берлускони Il Cavaliere, комуто Бог е подал неочаквано ръка. Ужасни кадри от земетръса са комбинирани твърде умело с появата на Берлускони заедно с шефа на „Гражданска защита“ Гуидо Бертолазо в деня след земетръса. Самият Бертолазо бе забъркан в много сериозен корупционен скандал.
Според вестник „Кориере дела сера“ министърът на туризма Микела Витория Брамбила е заявила категорично пред тв камерите, че първо ще изгледа документалната лента на скандалната Сабина Гудзанти, а после ще мисли дали да сезира прокуратурата за нанесени тежки щети върху имиджа на Италия.

Станете почитател на Класа