Мениджърът на Sofia live club Джордж Лукс: Еврейски хор от Цюрих идва за първи път в България


Синагогалният хор от Цюрих ще гостува на 15 май в Sofia live club по повод първия рожден ден на най-авторитетното заведение за жива музика в столицата. Гастролът е част от традицията, която Гершон – България вече утвърди у нас – в Sofia live club да гостуват изпълнители от по-висок клас. Идеята на организаторите е да се работи по-интензивно с държавите от Европа. Авторитетни чужди изпълнители да гостуват у нас,БГ музиканти да се представят в чужбина. в други европейски клубове. Министерството на културата подкрепя тези инициативи, както и посолството на Швейцария в София. В концерта на 15 май ще се представят заедно със Синагогалния хор и певците Лика Ешкенази, Етиен Леви, Деси Тенекеджиева.


- Господин Лукс, смятате ли, че музиката, която ще звучи на 15 май в Sofia live club, е позната в България?

- Всички знаем дълбоката връзка между българи и евреи, която се дължи на една изключително достойна постъпка, позната от историята – спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Смятам, че посещението на Синагогалния хор ще провокира интерес. Хорът ще има три концерта – на 12 май в Синагогата в София, на 13 май в Пловдив и на 15 май в Sofia live club. Не е нужно като цяло да разбирате какво точно пеят, по-важно е емоционалното изживяване, което тази музика създава. Това не е религиозна церемония, това е концерт. Хорът е изцяло от мъже, които се занимават с пеене през свободното си време. Всеки от тях има друга професия, свой бизнес. Това е само началото на съвместния ни проект. Преди няколко дни говорих с швейцарския посланик да направим и изложба с интересни кадри на евреи от Втората световна война – това ще стане в Цюрих. Не мога да не спомена и Лика Ешкенази, която е израсла тук и е представител на сефарадите в България. Тя подкрепя този проект и ще съдейства за неговото продължение и разширяване.

- Бъдещите ви планове със Sofia live club?
- Планираме да изнесем нашите концерти и извън България. Със Sofia live club смятаме да поканим певци от висока класа и да направим така нареченото ВИП представяне в България. Например концерт с Нора Джоунс, който ще бъде примерно в зала 1 на НДК, а после ще има нещо като ВИП парти за отбрани клиенти в клуба.

- Вие вече се опитвате да говорите на български?
- Работя от три години в България, основно в сферата на медиите. Преди съм бил продуцент на различни предавания в швейцарската телевизия. Дойдох в България, за да работя с различни медии, защото това е основният ми бизнес. Въпреки че в момента всички медии тук имат финансови проблеми, аз смятам, че има голям потенциал за развитие. Бих казал, че България е и много, много интересно място за работа. България трябва да наваксва в бизнес културата, трябва да бъде събудена инициативността на хората, които се занимават с шоу бизнес.

Интервюто взе Маруся Панковска
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Станете почитател на Класа