Мис Марпъл възкръсва за юбилея на Агата Кристи

"Мистерия с диамант и други разкази " на легендарната Агата Кристи излиза днес за първи път на български език с логото на изд. „Ера“. Изданието съвпада със 120-годишнината от рождението на бележитата авторка, повод, достатъчен за многобройните й фенове да разгърнат отново култовите криминални страници, сътворени от нея. Редом с „Мистерия...“ издателство „Ера“ пуска и един от най-популярните криминални романи на Агата Кристи, смятан за класика в жанра - „Алиби“, известен и като „Убийството на Роджър Акройд“. И двете чудесно оформени книги са част от поредицата „Цялото творчество на Агата Кристи“, съответстващи на номерата 27 и 28. С тази поредица авторитетното издателство даде възможност на съвременния читател в продължение на три години да си набави най-хубавото от литературното наследство на знаменитата Агата Кристи, както и да проследи съдбите на нейните най-популярни герои, които вече са се превърнали в нарицателни имена - емблематичните Еркюл Поаро и госпожица Марпъл. Благодарение на тях Агата Кристи си извоюва титлата „първата дама на криминалния жанр”.
„Мистерия с диамант” е колекция от девет разказа, наричани от литературните критици брилянтни. Защото авторката реди сюжета по брилянтен начин, провокирайки умело нарастващия интерес на читателя. Кражба на диаманти по време на регата, загадъчно писмо от мъртва жена, анонимно телефонно обаждане, смущаващ сън, който се сбъдва, смърт на кораб... Това са само част от невероятните случаи, които трябва да разреши страхотната бабичка, известна като мис Марпъл. Джейн Марпъл се появява в творчеството на Агата Кристи много преди легендарния детектив Еркюл Поаро. Мис Марпъл се ражда и прекарва голяма част от живота си в малкото провинциално градче Сент Мери Мид, недалеч от Лондон. Още в първата серия разкази тя е белокоса дама с необикновена приятност в маниерите. Джейн Марпъл се материализира за първи път пред читателите в списание The Sketch magazine. Заедно с други персонажи обсъжда неразкрити престъпления и именно на нея винаги й се удава първа да стигне до същността на престъплението. С всяка изминала година престарялата героиня става все по-популярна, а пред Агата Кристи, решила да премине от малки към големи прозаични форми, се изпречва като че ли неразрешим проблем. И как не! Времето минава, а възрастта на мис Марпъл сякаш е замръзнала. Ако през 30-те години пред читателите стои дама, която е кажи-речи на седемдесет, то към момента на написването на първия роман тя трябвало да бъде на 80! "Не знам какво ще правя с Джейн" , съкрушавала се Агата Кристи по повод възрастта на любимия си персонаж. Соломоновското решение идва неочаквано – по волята на авторката мис Марпъл става неподвластна на времето, просто съвършено неспособна да остарява!
Агата Кристи заимства този образ в много отношения от баба си, типична представителка на викторианската епоха. Излиза, че героинята се е родила през 60-те години на XIX век, а през 1977-а, когато е публикувана последната повест с участието на мис Марпъл - "Забравено убийство", тя отпразнувала своята 117-годишнина!
Мис Марпъл е показана навсякъде в светлина, която предполага съхраняване на доброто здраве. Никога няма да видите мис Марпъл да нагъва лакомо бекон с яйца на закуска или да се прокрадва в полунощ до хладилника за студено телешко. В нейния начин на живот като на фотолента непрекъснато прозира аскетичната викторианска епоха, предписваща на жените в никакъв случай да не си тъпчат стомаха, а да кълват като птички. И затова тя ни става още по-мила и симпатична. Освен кулинарните пристрастия мис Марпъл има куп други достойни навици, благодатни за дълголетието. Например любов към живота. Никога не можем да видим детективката потресена, разбита, разочарована от хората. И това, при положение че й се налага да ги вижда не от най-добрата им страна. Мъжеството да живее с неугасващ интерес към живота допълва природата на тази възрастна и много женствена лейди.
Невероятно, но факт - 2 от 6-те актриси, играли мис Марпъл, са живели по 80 г., две други починали на 93, оставайки до края на дните си образец на активно дълголетие, остър ум и прекрасна памет.

Станете почитател на Класа