"Изпепелени от слънцето 2" се завъртя в Москва

Премиерата на новия филм на Никита Михалков "Изпепелени от слънцето 2“ привлече снощи хиляди зрители в киносалоните на Русия. Това е дилогия, съставена от два пълнометражни филма - "Утомленные солнцем 2. Предстояние" и "Утомленные солнцем 2. Цитадель"

„Михалков избира това заглавие за внушителна суперпродукция с многохилядни масови сцени, сложни специални ефекти и компютърна графика - най-скъпия филм в историята на руското кино. Помагали са му военното министерство, използвани са изкарани от музеите десетки жп вагони и параходи. Преди да започне работа, режисьорът, който е и сценарист заедно с Рустам Ибрахимбеков, е проучвал стотици документи, спомени и писма от годините на Втората световна война. Разполагал е с почти всичко, десетилетия крито в архивите на КГБ и наследилата го ФСБ
Филмите са продължение на "Изпепелени от слънцето" от 1994 г., с който Михалков спечели "Оскар", Гран при на фестивала в Кан и руската Държавна награда.

В отговор на въпроси, зададени от читатели на руския сайт Лента.ру, Никита Михалков казва, че една от главните причини да направи този филм е, "защото за тази наша война вече малцина знаят - и в чужбина, но и в Русия".

Не от остатъците, а и с различни сюжетни линии и герои ще бъде направен и 15-сериен телевизионен филм, който ще се излъчва по-късно, след разпространението на "Предстояние" и "Цитадела".

"Изпепелени от слънцето 2. Предстояние" ще участва в конкурсната програма на предстоящия международен кинофестивал в Кан през май.

Станете почитател на Класа