Светилището на бог Митра е туристическа дестинация

Маруся Панковска

Светилището на бог Митра, което е в непосредствена близост до Златоград, но на територията на Република Гърция, вече е туристическа дестинация, съобщи проф. Николай Овчаров. Преди около месец гръцки и български археолози откриха древно скално светилище. И неочаквано бързо за нашия балкански манталитет първата група с туристи е готова да тръгне към него на 25 април.
Идеята е на проф. Николай Овчаров и кмета на Златоград, а туровете организира Александър Матушев. На този етап екскурзиите са еднодневни, а маршрутът включва село Термес със светилището на бог Митра, град Ксанти, с. Авгира, наследник на древния град Абдера. Туристите ще бъдат извозвани с микробуси, тъй като пътят не позволява преминаването на големи возила С отварянето на Златишкия проход на 15 януари т.г. изграденият ГКПП пропуска само граждани на ЕС.
Проф. Овчаров се надява до 10-15 дни да излязат първите дипляни с информация за туристическата атрактивност на района, а скоро да започне и работата по изработването на пътеводител.
Светилището на бог Митра е открито още от проф. Богдан Филов през 1915 г., когато се е намирало в български земи. По онова време днешното гръцкото село Термес се е наричало Златоградски минерални бани. Находката обаче остава неизследвана почти век, по време на Студената война районът е граничен, а достъпът до него – силно ограничен.
Култовият паметник е разположен на висок около 100 м скален масив и е изсечен направо в скалата. В основата му има пещера, която древните са превърнали в светилище, пред чийто вход е изсечена фигурата на бог Митра, висока 1,40 м, един от най-почитаните богове до приемането на християнството. До светилището на бог Митра има и 63 минерални извора с температура на водата 54 градуса по Целзий, а близостта им до новия път Златоград–Ксанти е прекрасна възможност местността да се превърне в туристическа атракция.

Станете почитател на Класа