Хънт Слонъм пристига с папагали и пеперуди

Свтовноизвестният американски художник Хънт Слонъм пристига в София в край на април по покана на Музейната галерия за модерно изкуство. Kартините му са част от колекциите на повече от 75 музея, между тях - музея „Метрополитън“ в Ню Йорк, Музея за модерно изкуство (МоМА), Музея за американско изкуство „Уитни“ и прочутия „Гугенхайм“. След повече от 250 самостоятелни изложби в цял свят най-после Слонъм ще покаже свои творби и в България. Хънт Слонъм ще открие у нас изложба в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), както и паралелна експозиция – в Музейната галерия за модерно изкуство (МГМИ), на 28 април.
Ексцентрик, който е неприлично богат, е определението, което най-точно представя американския съвременен художник Хънт Слонъм. Слонъм е световноизвестен с екзотичните си картини с птици, пеперуди, зайци и маймуни. Любител на големите пространства, Слонъм обитава студио с 89 стаи в центъра на Манхатън, за което плаща 300 хиляди долара годишен наем. Странният художник живее там с над 20 тропически птици, които го вдъхновяват да твори. “Цветовете, формите и характерите на тропическите птици винаги са ме вдъхновявали”, така Слонъм обяснява любовта към пернатите си приятели.
Хънт Слонъм е роден през 1951 г. в Китъри. Като дете Хънт често пътува, тъй като баща му е морски офицер. “В живота ми нямаше нищо постоянно”, споделя художникът. Художественото си образование започва в Манагуа, столицата на Никарагуа, а го завършва в университета Tulane в Луизиана. В първите си творчески години Слонъм рисува портрети на известни личности от политиката, театъра, музиката. Но голямата му любов си остава природата. Част от детството си той е прекарал на Хаваите, където се заражда и увлечението по тропическите птици и цветя, на които посвещава повечето от картините си. Пътуванията в Мексико и Никарагуа пък са предпоставка Слонъм да се пристрасти особено към папагалите и пеперудите. Подобно на автора си, картините на Слонъм са изключително одухотворени, в ярки и наелектризирани цветове, които пренасят зрителя в друго измерение, отвъд материалното и ежедневното. Типично за картините му е повтарянето на елементите.
От 1977 година досега Слонъм осъществява над 250 изложби в авторитетни галерии в еквадорската столица Кито, Венеция, Париж, Амстердам, Мадрид, Стокхолм, Осло, Кьолн, Токио, Хонконг.
Сред по-известните личности, пленени от изкуството на Слонъм и станали негови почитатели и колекционери, са Шарън Стоун, Брук Шийлдс, Джулиан Муур, Упи Голдбърг, Кейт Хъдсън и Джей Ло.
Музейната галерия за модерно изкуство е единственото място в България, където ценителите на съвременното изкуство ще имат възможност както да се сдобият с книгата “Изкуството и къщите на Хънт Слонъм”, така и да закупят изключително въздействащите със своя наивизъм и ярки цветове картини на Хънт Слонъм.

Станете почитател на Класа