Карталов връща Вагнер на софийска сцена

Приказният сюжет на „Рейнско злато“ - първа творба от тетралогията "Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер, ще оживее на сцената на Софийската опера на 22 май благодарение на режисьора Пламен Карталов. Това е стартът на мащабен проект, който се осъществява у нас по повод юбилея на знаменития немски композитор, роден на 22 май 1813 г. През 2013-а светът ще отбележи два века от рождението на бележития автор. Затова в продължение на четири сезона, на датата 22 май Софийската опера ще представя премиерно заглавие от театралогията „Пръстенът на нибелунга“. Така след „Рейнско злато“ ще оживеят „Валкирия“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“.
Тетралогията и по-специално първата опера от нея - "Рейнско злато", се поставят само с български певци. За целта са водени разговори с почти всички български артисти в немскоговорещите страни - Германия, Швейцария, Австрия, които са се озовали. Диригентската палка е поверена на младия маестро Павел Балев, почти непознато име на българските меломани. Роденият в Чирпан Павел Балев е възпитаник на Средното музикално училище в Стара Загора и на Музикалната академия "П. Владигеров". Специализира при големи майстори на палката, участва на фестивали и печели престижни конкурси по света. От 2007 г. Балев е главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден и международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Kато гост-диригент работи в операта на Хановер, Комише опер в Берлин, Земпер опер в Дрезден, с над 30 оркестъра в Германия, както и с инструментални състави в Италия, Франция, Швейцария, Испания, Полша, Унгария, Русия . През сезон 2008-2009 е гост-диригент на различни оркестри в Испания, Италия, Франция и Корея, а тази година ръководи световноизвестния Авенчес фестивал в Швейцария.
Художникът, който ще сътвори декорите на „Рейнско злато“, е Николай Панайотов, чиято театрална кариера се развива във Франция.
Сред солистите, които ще видим в постановката, има познати и непознати имена. Безспорната звезда е Марияна Цветкова, едно от най-успешните драматични сопрана в съвременния оперен свят. Карталов е поканил за работа с певците световноизвестния музикален педагог Рихард Тримборн. Европейската преса нарича маестро Тримборн един от най-добрите познавачи на Вагнеровите творби по цял свят. Той наближава 80 години, но никога не е уморен. Младите певци го наричат с благодарност "извънземния". Тримборн работи периодично с известния диригент на Мариинския театър Валери Гергиев. Почти всяка година той е в Санкт Петербург за различни постановки. Маестрото е консултант на оперните къщи в Дюселдорф и Кил, а също така и на операта в Байройт, където всяка година дава своя принос в постановките на Вагнеровите опери.
Базирана на митове, „Пръстенът на нибелунга" е една политическа сага за разрушението на човешкото общество, за мрачния сблъсък между кланове, разказван в четири вечери. Началото е дадено още с първото заглавие с „Рейнско злато". Става дума за богатство, откраднато заради алчност, користолюбие и борба за могъщество и власт. От свободния свят на всемирната хармония на природата се ражда злият дух на разрушението, завистта, насилието и алчността за власт. В този смисъл тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ е доказателство, че Вагнеровите герои за съжаление са и наши съвременници - те съществуват и в съвременното общество, често им се възхищаваме, без да си даваме сметка за разрушението, което носят.
Проектът, подхванат от Пламен Карталов, развенчава и друг мит – че в България няма кой да пее Вагнер. Имаме и певци, и публика, които безспорно ще се насладят и ще оценят по достойнство тетралогията.

Станете почитател на Класа