Шедьоври на майстори от ХХ век гостуват в Министерството на културата

„Класа“

58 уникални творби на големи майстори от XX век, собственост на Музейната галерия за модерно изкуство, от вчера са подредени в изложбената площ на Министерството на културата. В обширните салони на галерия „Средец“ на „Стамболийски“ 17 емблематично грее прочутото пано „Любов” (LOVE” на Робърт Индиана. То недвусмислено символизира темата на експозицията, която се открива в навечерието на Деня на влюбените Свети Валентин - 14 февруари.
Робърт Индиана е роден на 13 септември 1928 г. в Ню Касъл, щата Индиана. Рожденото му име е Робърт Кларк, а артистичният му псевдоним е взет от името на щата Индиана. През 1954 г. се установява в Ню Йорк. Там се повлиява от т. нар. поп-арт – едно ново тогава направление в изкуството, наречено „популярно” и дошло от Великобритания. Образът на най-прочутата творба на американския поп-арт художник е създаден за коледна картичка през 1964 г. по поръчка на Музея за модерни изкуства в Ню Йорк. През 1973 г. същият символ е включен в осемцентовите пощенски марки на Американските пощенски служби, издадени в над 330-милионен тираж. С LOVE Индиана създава и пана, постери и скулптури, предназначени както за американски, така и за международни локации. Думата e аранжирана така, че да се вмести в квадратна форма, със струпани букви, докосващи се една друга по начин, напомнящ физическа интимност.
Паното LOVE е направено през 1998 г. в сътрудничество с известния майстор на текстилни пана Джон Гилбърт и излиза в тираж от 300 броя в няколко различни комбинации от цветове. Една от най-атрактивните може да се види сега на „Стамболийски“ 17.
„Страстни“ и „любовни“ са и сюжетите, разработени от великите автори, включени в изложбата - Шагал, Дали, Пикасо и Матис. Някои от тях вече видяхме в Музейната галерия за модерно изкуство на „Оборище“ 10, други се показват за първи път. Подборът е на галеристката Деница Атанасова, която неведнъж аргументирано афишира пристрастията си към модерните автори. Ценителите и любителите на модерното изкуство ще могат да се запознаят с редица оригинални графични творби, които са създавани от художниците по различно време. Сред тях могат да се видят литографията „Любовници и червено слънце” на Шагал, офорти от еротичната серия на Пикасо, гравюри на Салвадор Дали и др. Творбите ще се продават и обслужват от експертен екип на Музейна галерия за модерно изкуство.
Очаква се по време на изложбата да бъде обявена и специална промоция за колекционери, които ще имат шанса да се сдобият с експонат на преференциална цена. Шедьоврите от фонда на Музейната галерия за модерно изкуство ще останат на „Стамболийски“ 17 до 28 февруари т.г.



Слава Иванова, директор на НХГ: Рядкост е да видиш в оригинал Шагал, Дали, Пикасо и Матис

Става дума за ненадминати шедьоври на Шагал, Дали, Пикасо и Матис, които десетилетия наред мечтаехме да видим в оригинал. Ето че те са изложени на място, където могат да бъдат видени от най-широк кръг ценители. Заслугата за тази великолепна изложба е на галеристката Деница Атанасова, която подбра творбите. Както и на Министерството на културата, предоставило възможността те да бъдат показани в центъра на София. Световноизвестни творци, които бележат развитието на изкуството на XX век, стават по-близки до българския зрител. В този смисъл изложбата като художествен факт има още по-голямо значение.

Станете почитател на Класа