Гръцки виртуоз свири в Sofia Live Сlub

Големият международен проект The Call на пловдивския джазмен Петър Салчев и гръцкия виртуоз на китара Костас Магинас ще бъде представен за първи път в България на 3 февруари. На официалното представяне ще участва и Теодосий Спасов.
Неотдавна двамата музиканти записаха тавата, но тя не беше пусната за продажба у нас. Така дуетът остана верен на първоначалните си намерения да популяризира продукта си с няколко спектакъла в големите градове, след което да се отправя на балканско, а после на европейско турне. The Call е естественият връх в близо 7-годишната музикална колаборация между двамата. Проектът е продуциран от солунския лейбъл Anokato.
Пътищата на Салчев и Магинас се пресичат преди повече от седем години. Ако на пръв поглед звукът от дуета китара и глас звучи леко клиширан и предизвиква асоциации със звучността на кънтри музиката, съвременен мелодичен рок или обикновена интерпретация на популярни джазови теми, ще останете изненадани, уверяват организаторите. Музиката на Петър Салчев и Костас Магинас е изключително витална, отворена, интуитивна, раждаща се на сцената, е мнението на техните фенове.

Звездата на китариста изгрява в Бостън  

Гръцкият Паганини на китара Костас Магинас е роден в Атина. Учи китара в Атина и Солун, след което през 1987 г. се премества в Музикалния колеж „ Бъркли” в Бостън, където продължава обучението си. Между 1988 и 1990 г. взима участие в университетската банда Brandeis, американска джаз група под ръководството на Рики Форд. Там свири заедно с имена като Милт Хинтън,Чарлз Дейвис, Ран Блейк, Кени Бърел и много други. В същото време свири и със собствената си група в различни джаз клубове в Бостън. Магинас се завръща в Гърция през 1991 г. и оттогава твори своя собствена музика, пускана често по националното радио, а също създава композиции и за няколко документални филма. Талантливият музикант е свирил на турнета в Гърция и на Балканите с Лий Koниц, Дик Грифин, Марк Търнър, Рик Maргица, Грейг Бейли, Сам Нюсъм, Роб Диксън, Роберто Гато, Данило Рей, Кийт Копланд, Николас Симион и много други.

Станете почитател на Класа