Сандра Бълок и Мерил Стрийп делят "Златни глобуси"

„Класа“

Високотехнологичната триизмерна фантастика "Аватар" бе големият победител на наградите "Златен глобус" (GoldenGlobes.org). Филмът бе отличен като най-добра драма, а режисьорът Джеймс Камерън - за най-добър режисьор. Лентата бе фаворит преди всичко заради революционните си специални ефекти и въображението, с което е замислена природата на планетата Пандора. Зад кулисите Камерън заяви, че именно в 3D-то е бъдещето на киното и победата на филма му "дава зелена светлина" и на други режисьори да мислят творчески в тази насока. Научнофантастичният епос гони по петите предишния хит на Камерън от 1997 г. "Титаник", след като счупи рекорда за най-бърз милион.

Оценката на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд (HFPA), която дава наградите, затвърждава водещите му позиции за "Оскар"-ите, към които днешните награди са преддверие. "Аватар" се състезава в категорията "Най-добър драматичен филм" с Precious - история за измъкването на една харлемска тийнейджърка от неграмотността, малтретирането и безразличието, както и с филма с Джордж Клуни "Високо в небето" (Up In The Air), който имаше най-много номинации (шест) и който се чака у нас този януари. Той получи „Глобус“ и за най-добър сценарий на Джейсън Райтмън и Шелдън Търнър.

Сред предложенията за най-добра драма бяха и "Гадни копилета" на Куентин Тарантино и The Hurt Locker със сюжет от войната в Ирак.

Тайсън тържествува заради участието си в комедия

Сред комедиите победител е лудият "Последният ергенски запой", който разказва за едно незабравимо, излязло от релсите ергенско парти в Лас Вегас. Майк Тайсън, легендарният боксьор, се появи на галата заради участието си във филма. Аплодираха го бурно и възторжено, защото Тайсън си е Тайсън.
В категорията "Най-добра комедия и мюзикъл" се състезаваха още два филма с Мерил Стрийп - It's Complicated, в който си партнира с Алек Болдуин, и готварският "Джули и Джулия", донесли на актрисата и две номинации за женска роля.

Претенденти за приза бяха и мюзикълът "Девет" (Nine) на реж. Роб Маршъл ("Чикаго"), който бе номиниран в общо пет категории, включително за актьорите Даниъл Дей-Луис, Пенелопе Круз и Марион Котийар, както и романтичната история (500) Days of Summer.

Сандра Бълок и Мерил Стрийп си поделиха женските награди. Бълок получи "Златен глобус" в категорията "Най-добра драматична актриса" за изпълнението си в The Blind Side - историята на травматизирано и бездомно чернокожо момче, чийто живот напълно се променя, след като едно семейство го взима под крилото си.

Сред претендентките за титлата бяха имена като Хелън Мирън, за ролята й като съпруга на руския писател Лев Толстой в драмата "Последната гара", и Емили Блънт, която играе младата кралица Виктория в едноименния филм на Мартин Скорсезе.
Мерил Стрийп бе определена за най-добрата комедийна актриса заради превъплъщението си в Джулия Чайлд - грандамата на американската кулинария, известна със своите идеи и атрактивни готварски предавания.

Тук тя се състезаваше със себе си - за It's Complicated, със Сандра Бълок - за романтичната комедия "Предложението", както и с колежките си Джулия Робъртс за "Двуличие" и Марион Котийар за "Девет".

Джеф Бриджис е на върха за участие в драматичен филм

При мъжете за превъплъщението си в кънтри певец с разбит живот, в който е имало твърде много жени, пътища и алкохол, и който най-после намира просветление, Джеф Бриджис получи "Златен глобус" за най-добър актьор в драматичен филм – става дума за Crazy Heart.

В категорията му бяха номинирани също Джордж Клуни за ролята си в комедийно-драматичната лента "Високо в небето", която бе включена сред драмите за повече тежест преди надпреварата за „Оскар“-ите. Тя разказва за разглезения и пълен с пътувания живот на експерт по корпоративни съкращения, чиято комфортна рутина е застрашена от промяна.

Съперници му бяха още Колин Фърт за ролята на хомосексуален британски професор, който се опитва да намери смисъл в живота след загубата на любимия си - в A Single Man, Морган Фрийман за превъплъщението си в Нелсън Мандела във филма на Клинт Ийстуд Invictus, където си партнира с Мат Деймън, както и Тоби Макгуайър за ролята на военнопленник в Brothers - семейна драма със сюжет от войната в Афганистан.

Екшънът на Гай Ричи за легендарния британски детектив Шерлок Холмс с едноименното заглавие пък донесе на актьора Робърт Дауни-младши приз за най-добро комедийно изпълнение. В категорията бяха номинирани още Майкъл Стулбарг за ролята му в най-новия филм на братя Коен A Serious Man, Мат Деймън - в "Информаторът", Даниел Дей-Люис - в "Девет", и Джоузеф Гордън-Левит за (500) Days of Summer.

Германска продукция получи заслужено признание

"Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм взе германската продукция "Бялата лента", която бе голям хит и на фестивала в Кан. Тя разказва странни случки от малко селце в навечерието на Първата световна война. На 68-годишния режисьор Мартин Скорсезе бе присъдена наградата "Сесил Б. де Мил" за цялостно творчество. Тя беше обявена от двама от актьорите, които играят най-често в неговите филми - Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо.
Скорсезе е носител на два „Златни глобуса“ за режисура за филмите "От другата страна" и "Бандите на Ню Йорк" и е номиниран още шест пъти за престижния приз.

Противно на комедийната си репутация, общо взето, слабоизвестната тъмнокожа актриса Моник бе отличена за най-добра поддържаща актриса в драма - заради мрачната си роля на майка, която пренебрегва, унижава и тормози психически дъщеря си в Precious. Тя надви претендентки за титлата като Пенелопе Круз и Джулиан Мур.

Кристоф Валц пък получи "Златен глобус" за най-добра поддържаща роля в комедия за участието си в "Гадни копилета".

Триизмерната анимация на "Уолт Дисни" и "Пиксар" - "В небето" (Up), взе два глобуса - за най-добра анимация и оригинална музика, като задмина ленти като "Облачно, с кюфтета" и "Принцесата и жабокът".

Голямата мъка споходи Пенелопе Крус

Красивата испанска любимка и муза на Алмодовар изпадна в дълбока мъка след излъчването на церемонията, съобщават днес испанските медии. За трети път Пенелопе се разминава със „Златен глобус“, което за нея е повече от поражение. Още повече че наградата й бе измъкната изпод носа от Моник, афроамериканска актриса, която няма нищо общо с „боята“ на Пенелопе, смятана за красавица. С ролята си в Precious Моник бе просто без конкуренция, а филмът на Пенелопе, Nine, който имаше аспирации за пет награди, така си и остана ненаграден. С почти същото разочарование посрещна церемонията и легендарният Педро Алмодовар, за когото се говореше че е абсолютно сигурен призьор с филма Los abrazos rotos, който също не е сред фаворитите.
Церемонията отново събра на едно място най-красивите актриси и модели, дизайнери, художници, продуценти от цял свят. Наред с наградените вниманието на публиката привлякоха и актрисите, които провокират постоянните скандали и клюки в киносредите. Докато обявяваха носителите на „Златен глобус“, феновете на Холи Бери й обсъждаха деколтето, а почитателите на Дрю Баримор умуваха каква е цената на бутиковата й рокля.

Станете почитател на Класа