Вежди Рашидов води преговори с оперетата

Новоназначеният директор на музикалния театър Борис Панкин и вчера не бе допуснат в сградата. Скандалът около конкурса, с който Панкин спечели шефското място, продължава да се раздухва, след като артисти, хор, балет и оркестър твърдо заявиха, че новият директор няма качества да ръководи националната оперета. Представители на колектива – и. д. директорът Марио Николов, главният диригент Юли Дамянов, артистът Николай Петров, примадоната Светлана Иванова, разговаряха вчера повече от три часа с министър Вежди Рашидов за възможния изход от нелепата ситуация. Министърът и артистите си дадоха взаимно отстрочка от няколко дни за окончателното решаване на проблема.
Междувременно Панкин разпространи чрез агенция „Фокус“ обръщение към състава, в което заявява, че от настоящия момент започва да работи за спечелване на втори управленски мандат в институцията. Той обещава, че няма да свали нито едно заглавие от текущия репертоар на театъра, няма да предприема стъпки за съкращаване на артисти и балет, няма да допуска разхищение на средства и човешки потенциал.
От свои източници в Министерството на културата „Класа“ разбра, че на най-високо ниво се обмисля възможността за изграждане на музикантски съвет към директора, който да помага на Панкин в ръководенето на институцията. И дума не можело да става за анулиране на конкурса, тъй като това би било прецедент в практиката на министерството.
„Класа“ даде думата и на новоназначения директор Борис Панкин, и на шефа на актьорския синдикат в театъра, тенора Пеньо Пирозов, да споделят намеренията и тревогите си за бъдещето на музикалния театър .

Станете почитател на Класа