Пеньо Пирозов, шеф на синдиката: Заради „Арабеск“ гонят наши артисти

- Г-н Пирозов, как приемате идеята на Борис Панкин за баланс в репертоара на музикалния театър?
- До днес в музикалния театър винаги е имало баланс между мюзикълите и оперетните заглавия. Със сигурност жанрът мюзикъл никога не е бил пренебрегван на нашата сцена. По 40-50 пъти са играни заглавия като„Мис Сайгон“, „Евита“, „Йосиф и неговата пъстра дреха“, „Котки“ в зависимост от договорите, които сме подписали. От опит знаем, че класическите заглавия, които предлагаме в театъра, дават много по-големи печалби от мюзикълите.
Отношението ви към външните постановъчни екипи?
Ние по принцип съчетавахме наши постановки с чужди, за да разнообразяваме програмата. През последната година обсъждахме въпроса да каним повече гости на наша сцена. Тоест Панкин не предлага нищо ново.

- Защо е толкова болезнен за трупата въпросът за вливането на „Арабеск“ в оперетата?
- Панкин досега е правил всичките си проекти само с участието на балет „Арабеск“. Но той предлага в едно от заглавията да участва само балет „Арабеск“. Следователно нашият балет в тази постановка остава навън. Панкин неведнъж е заявявал, че ще съкрати много от досегашните балетисти, защото не отговаряли на съвременните изисквания, били прекалено възрастни или не достатъчно слаби, тоест не изглеждали добре. Питам, какво ще правят всичките тези мои колеги, които са отдали целия си живот на театъра, след като ги уволнят?
Има и конфликт на интереси. Четвъртото заглавие, което новият директор предлага, е постановка на проф. Александър Йосифов, който е председател на конкурсната комисия, определила Панкин за победител. Единият лобира за другия, другият пък включва в програмата произведението му и така му връща жеста.

- Според вас важно ли е музикалното образование за шефа на музикалния театър?
- По принцип не всеки директор на музикалния театър е бил с музикално образование, но най-малкото е завършил оперна режисура и има представа как да работи с трупата. Панкин не знае за какво точно е кандидатствал, защото обявената длъжност е не само за директор, но и за главен художествен ръководител.

- Как ще работите занапред вие, артистите от оперетата, с директор, когото не желаете?
- И ние искаме точно това да попитаме господин Панкин - при създалата се ситуация, как ще работи трупата с него?

- Г-н Панкин твърди, че можете да си намерите работа в други театри, така ли е?
- В България няма други музикални театри. Единствен на Балканския полуостров е нашият Държавен музикален театър „Стефан Македонски“. Няма друг. Във Велико Търново има един драматично музикален театър, но това не е същото.

Станете почитател на Класа