"Сълза и смях" остава на "Раковски" 127

Ръководството на театър „Сълза и смях” и настоятелството на читалище „Славянска беседа” постигнаха споразумение за условията, при които театърът ще продължи своята дейност в салона на ул. „Г. С. Раковски” № 127. Това стана на специална среща, проведена вчера в Министерството на културата, по покана на министъра на културата Вежди Рашидов, съобщиха от ведомството. „И трите заинтересовани страни в лицето на културното ведомство, ръководството на „Сълза и смях“ и настоятелството на читалище „Славянска беседа“ демонстрираха желание за решаване на проблема. А това е най-важното. Споразумението е постигнато, но тепърва предстои да се уточняват параметрите му - каква ще е точно стойността на наема и кой ще го плаща“, съобщиха специално за „Класа“ от пресцентъра на театър „Сълза и смях“. Председателят на читалищното настоятелство Петър Райжеков увери, че до края на седмицата читалищното настоятелство ще предложи рамков договор на театъра с разумна цена между 7000 и 10 000 лева месечно. Договорът ще е за срок от 2,5 години.
На срещата министър Вежди Рашидов и проф. Стоян Денчев изтъкнаха още, че е нужно модернизиране и оптимизиране на дейността на българските читалища, за да могат те като уникални духовни центрове да отговорят на съвременните условия на развитие на културата.
Повдигнат бе и въпросът за необходимостта от спешни промени в Закона за народните читалища. Под ръководството на заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев ще бъде съставена работна група от специалисти и експерти, които да подготвят законовите промени.
Часове преди тази среща ръководството на „Сълза и смях“ проведе и пресконференция по повод възникналия казус между театъра и читалище „Славянска беседа“. На нея бившият директор на „Сълза и смях“ Петър Маринов предложи Народното събрание да гласува извънреден закон за имотите на културните институти. А председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев съзря най-големия проблем в политиката по отношение на културата. Той напомни, че от 1991 г. всички правителства, респективно ръководства на МК, са били наясно, но нищо не са направили. Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев определи цялата създала се ситуация като опит за атентат над българската култура.
Добрата новина в края на деня бе, че всички страни по казуса демонстрираха желание за бързо, компромисно и изгодно за всички решение.

Станете почитател на Класа