"Таймс" посвети статия на Виктор Пасков

„Виктор Пасков бе българин с много таланти и жив темперамент“ – така започва статията в британския вестник "Таймс", посветена на писателя, който почина на 17 април от рак на белия дроб на 59-годишна възраст.
Всекидневникът отбелязва, че след като завършва висше образование в източногерманския град Лайпциг през 1976 г., той започва музикална кариера. Пасков свири в джаз групи – стил, който макар и разрешен, не бе насърчаван от комунистическите власти в ГДР. Занимава се с оперно пеене, композира и работи като музикален критик.
"Таймс" прави кратък преглед на биографията на Виктор Пасков, включително на творчеството и литературните му успехи. "Пасков никога не е скривал политическите си страсти", отбелязва вестникът. Още преди падането на комунизма, той не се страхуваше да критикува българските управници, а през 1999 г. осъди гневно бомбардировките на НАТО над Сърбия. "Таймс" разказва и за скандала с уволнението на Пасков като директор на Българския културен център в Берлин. Впоследствие късметът му се усмихнал повече, може би заради неговата открита подкрепа за Георги Първанов - успешния кандидат на президентските избори през 2006 г., отбелязва изданието. "Таймс" уточнява, че Виктор Пасков е бил до смъртта си културен аташе в българското посолство в Швейцария.

Станете почитател на Класа