×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Националното турне „БНР на 80“ стартира на 19 юни от Благоевград.

Националното турне „БНР на 80" - част от мащабната юбилейна празнична програма, посветена на 80-годишнината на Българското национално радио, ще стартира на 19 юни от Благоевград.
Литературен салон БНР е първата проява, която ще започне в 18.00 ч. в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. В четенето на авторска поезия и проза ще участват: Станислава Пирчева /програма „Хоризонт"/, Гергина Дворецка, Димитрина Кюркчиева /програма „Христо Ботев"/, Евелина Белемезова, Пламен Николов, Валентин Дишев /Радио Благоевград / и Иво Тодоров /Програмен директор на БНР/. Традицията на литературните салони на БНР бе възродена в навечерието на 24-ти май.
През втория ден от турнето „БНР на 80" в Благоевград, публиката на града ще може да посети концерта на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Гост–солисти на откритата сцена на площад „Македония" ще бъдат Янка Рупкина, Володя Стоянов и Валерия Момчилова. Концертният спектакъл започва на 20 юни, точно в 20.00 ч. Под диригентската палка на Димитър Христов ще бъдат изпълнени емблематични пиеси от репертоара на оркестъра, а за любителите на танца ще има много хора от регионите на страната.
По време на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство в Пазарджик, Оркестърът за народна музика /ОНМ/ завоюва поредната си награда - приз, статуетка и грамота от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Изключителният сезон бе наситен с уникалните проекти „Класиците на българската сватбарска музика", „Ритъмът на Балканите", „Музика в портрети", в които взеха участие едни от най-емблематичните български и чуждестранни солисти в областта на фолклорния жанр и препълниха Студио 1 на БНР. Оркестърът за народна музика на БНР е основан през 1952 г., за да създава продукция за програмите и фонда на Радиото, като по този начин съхранява традиционната българска народна музика и я обогатява чрез съвременна професионална интерпретация. За своето 62-годишно съществуване съставът осъществява над 15 000 аудиозаписа за музикалния фонд на БНР. През 2012 г. Оркестърът за народна музика на БНР бе отличен с наградата „Кристална лира" на СБМТД в категория "Музикален фолклор" за цикъла концерти, посветени на 60-годишнината на състава. През същата година Министерството на културата връчи на оркестъра почетния знак "Златен век" за специален принос в областта на българската култура.

На старта на националното турне „БНР на 80", сутрешният блок на националната програма „Христо Ботев" на БНР – „Нашият ден" ще гостува с открито студио в Благоевград. Събеседници на водещите Мария Христова и Александър Райчев ще бъдат Елисавета Каменичка – директор на РРС Благоевград, Димитър Христов – гл. диригент на Оркестъра за народна музика, журналисти от БНР. Гражданите и гостите на Благоевград могат да се включат на живо в предаването с въпроси и мнения, които ще могат да задават от откритото студио пред РРС Благоевград.
Първият етап от националното турне „БНР на 80" ще продължи в градовете Видин /26 и 27 юни / и Шумен /13 и 14 юли /.
###

 

Станете почитател на Класа