×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Братя Крамер в Софийската опера

В Софийската опера и балет пристигнаха братята Ралф и Михаел Крамер, продължители на фирмата „Пьолман", която произвежда прочутите в цял свят контрабаси. Особено голямо беше вълнението сред музикантите в Операта, които получиха за сезон 2013/ 2015 г. пет чисто нови контрабаса, специално изработени по поръчка за оркестъра на Софийската опера и балет от фирмата „Пьолман". Контрабасите прозвучаха за първи път на премиерата на операта „Аида", на 15 октомври 2013 година, тъй като в нея Джузепе Верди е написал специално соло за група контрабаси.
Двамата братя правят през шест месеца профилактичен преглед на своите инструменти, които продават по цял свят. „Профилактичният преглед се налага, заради постоянното преместване на инструментите, сподели Ралф Кьолман, заради промяната на климата в оркестрината и заради амортизирането им и др." „Ние държим на името си и на славната ни традиция, допълни Михаел Крамер. Не случайно запазената ни марка е лъв с корона, който подпира с лапите си един контрабас. Този бранд го има на дръжката на инструмента, на гърба и в неговата вътрешност".
Немската фирма „Пьолман" е създадена в далечната 1888 година. Оттогава до ден-днешен майсторите на „Пьолман" – понастоящем семейство Крамер, се славят като едни от най-добрите майстори за изработка на контрабаси. Фирмата има множество международни награди за най-добър звук на инструментите. Едни от най-известните оркестри и изпълнители в света използват инструменти на фирма „Пьолман".
Инструментите са изцяло ръчна изработка. Това, което е характерно за новите контрабаси е, че предната и задната плоскост са изработени от една цяла дъска. Работата е много трудна. Тази особеност има голямо значение за качеството на звука. Майсторите използват отлежало дърво – клен или смърч. Изработката на един такъв контрабас отнема над 350 часа.
Новите инструменти, които Софийската опера и балет купи през 2013 г. за своя оркестър са още : пет контрабаса, марка „Гамба, цяла медна група обновени валдхорни, тромпети, тромбони, туба, пълен комплект нови ударни инструменти и тимпани, 4 нови Вагнерови туби, английски рог, контрафагот и др. Те ще се използват и по време на спектаклите на тетралогията "Пръстенът на нибелунга". Датите на представленията са: "Рейнско злато" - 23 юли; "Валкюра" - 24 юли; "Зигфрид" - 26 юли, и "Залезът на боговете" - 29 юли.

Станете почитател на Класа