×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Най-мащабният римски паметник в Източна Европа – Нове, бе реставриран и официално открит край Свищов

Над 700 души станаха свидетели на мащабна историческа възстановка в рамките на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава" в Свищов. Той стартира на 16 май 2014 г. с прерязване на лентата на един от най-значимите археологически обекти в Източна Евопа – античният Нове, чиято реставрация бе извършена наскоро с европейски средства. Събитието се реализира в рамките на проекта „Величественият Дунав – непокътнати природни красоти и люлка на древни народи", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
„Благодаря на всички за неуморните усилия, които и днес продължават да отгръщат пластовете на историята", – сподели кметът на Свищов Станислав Благов, който заедно с посланика на Полша Н.Пр. Лешек Хенсел откри официално паметника. Г-н Благов прочете поздравителни адреси от Министър-председателя Пламен Орешарски и Кмета на София Йорданка Фандъкова. След това кметът ритуално предаде символите на града на „императора" сред реенакторите.
Античният Нове вече приема посетители. Сред възстановените археологически паметници от римско време, които могат да бъдат разгледани тук са Базиликата, Баптистерият и Принципията. Посетителският център и улицата на занаятите допълват представянето на обекта пред туристите и гостите на Свищов.
Тази година над 200 представители на реенакторски групи взеха участие в осмото издание на „Орел на Дунава". Те дойдоха от Румъния, Италия, Полша и България. Реенакторите демонстрираха разнообразни и колоритни древни обичаи и пресъздадоха мащабна историческа битка.
„Орел на Дунава" е най-старият фестивал за исторически възстановки в България, който се превежда между 16 и 18 май 2014 г. в Свищов. Днес в Свищов е последният ден на фестивала и всички участници ще преминат в парадно шествие по улиците на града.

За античния град с военен лагер Нове
Античният Нове е създаден през първата половина на II в. сл. Хр. по времето на император Траян. Тук, на брега на р. Дунав е бил разположен щабът на Първи италийски легион. Целта му е била да защитава границите на Римската империята от варварите. Археологическите разкопки в района са започнали преди 50 години с участието на български и полски учени.
До момента Нове е най-добре проученият римски военен лагер по долното течение Дунава. По проекта са реконструирани две огромни сгради – едната е Щабът на легиона, заемащ повече от 7000 кв.м, а другата е Епископският комплекс от късноантичния период (IV-V в. сл. Хр.), когато Нове се превръща в един от големите центрове на ранното християнство. Целият античен град Нове е разположен на 17,7 ха, а реставрираните по проекта „Нове – сърцето на легиона" Принципии и Базилика са с размери 485/365 м. Базиликата сама по себе си е втората по големина на Балканския полуостров с размери 46 /24 м. Под и до нея се намират и са частично експонирани легионните терми, отново едни от най-големите по нашите земи, с размери от над 2 500 кв.м.

За проекта
Проектът „Величественият Дунав – непокътнати природни красоти и люлка на древни народи" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, с регистрационен номер BG161PO001/3.2-02/2011/014 по Схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите".

Станете почитател на Класа