×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Изложбата „Графичните ателиета на Жоан Миро” гостува в Национална художествена галерия

Фондацията „Пилар и Жоан Миро" в Майорка и Институтът за балеарски изследвания (IEB) представят изложбата „Графичните ателиета на Жоан Миро", съставена от избрани произведения, създадени в ателиетата за графични творби на Миро в Палма де Майорка. Същата изложба вече бе представена в галерия Krejisa в Любляна, в рамките на Международното биенале на графиката в този град, от 14-ти септември до 24-ти Ноември 2013 г. След големия й успех, до края на миналата година и през цялата 2014 г. изложбата ще продължи маршрута си до много други европейски градове.

„Графичните ателиета на Жоан Миро" са представени чрез пет проекта, реализирани през последните 20 години от петима художници: Волф Фостел (Wolf Vostell), Уейн Кротърс (Wayne Crothers), Демокрасия (Democracia), Антонио Миралда (Antonio Miralda) и от младия творчески тандем Патрисия Гомес (Patricia Gómez) и Мария Хесус Гонсалес (Maria Jesús González). Освен това ще бъде показан пълният творческия процес на серия IX „Els Gossos" на Жоан Миро, която художникът изработва в тези ателиета, включваща макет, матрица и проверка на състоянието.

Изпълнявайки желанието на Жоан Миро ателиетата да бъдат платформа за творчество, след като отварят врати през 1994 г., през тях преминават много художници от Испания и от други страни, като сред тях са признати имена и млади, обещаващи таланти. Те разработват творчески проекти и създават произведения, който сега са част от колекцията на фондацията от Майорка.

Изложбата, гостувала на Биеналето на графиката в Любляна, в Институт Сервантес във Виена, двореца Палфи в Братислава и Институт Сервантес в Прага, ще бъде изложена в Националната художествена галерия в София (България) от 15 май до 15 юни, след което ще отпътува за галерия „Форум" в Загреб.

Изложбата се организира с съдействието на Посолството на Кралство Испания в София, Националния музей на българското изобразително изкуство, Тур Испания, фондацията „Пилар и Жоан Миро" в Майорка, Общината на Палма, Института за балеарски изследвания и правителството на Балеарските острови.

Станете почитател на Класа