×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Съпругата на федералния президент на Австрия г-жа Маргит Фишер посети Дом Витгенщайн

Съпругата на федералния президент на Република Австрия г-жа Маргит Фишер посети на 23 април 2014 г. Българския културен институт „Дом Витгенщайн" във Виена по покана на посланика на Р. България г-жа Елена Шекерлетова.
Г-жа Маргит Фишер бе посрещната от посланика на Република България в Австрия г-жа Елена Шекерлетова, директора на БКИ „Дом Витгенщайн" проф. Румяна Конева и доц. Мирелла Дечева - главен експерт в Музея за история на София. Г-жа Фишер, придружавана от външнополитическия съветник на австрийския президент г-жа Катарина Визер, разгледа с голям интерес изложбата „Цветно великолепие от вековете", представяща автентични бродерии и шевици от Софийската област, част от фонда на Музея за история на София. Уникалните образци на българското приложно изкуство, показани във Виена, са предимно от 19-ти век и са ярко свидетелство както за естетическия вкус и майсторството на българката от тази епоха, така и за символиката, вярванията, обичаите и ролята на жената в българския микрокосмос. Г-жа Фишер, която има специални познания и интереси в областта на текстила, остана възхитена и силно впечатлена от красотата и сложността на изложените експонати и получи подробна информация за значението и посланията на използваните орнаменти и техники.
Тя разгледа с интерес и цялата сграда на БКИ, проектирана от прочутия австрийски философ Лудвиг Витгенщайн, като се запозна с основните направления и предстоящи събития в дейността на Института. Бяха обменени и идеи за възможни партньорства на Музея за история на София с австрийски музейни институции и за сътрудничество в проекти, посветени на ролята на жената в различните исторически епохи.

Български културен институт във Виена "Дом "Витгенщайн"
Сградата е проектирана в годините 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн - Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн. Домът се превръща в център на културния живот на Виена. От 1971 г. къщата е паметник на културата. Архитектурата на къщата е уникална. Всички вътрешни детайли са разработени от Лудвиг Витгенщайн - прозорците, бравите на вратите и прозорците, ъглови радиатори, асансьор и др. Витгенщайн е въплътил своите философски виждания в изчистените линии на сградата, превърнала се в наши дни в архитектурна забележителност.
През 1975 г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт. БКИ "Дом Витгенщайн" разполага с творческа база, в която български творци пребивават по време на престоя си. БКИ "Дом Витгенщайн" разполага с четири изложбени зали, театрална зала, конферентна зала, библиотека. Домът разполага с два рояла. Дейността на института не се ограничава само в столицата, а е насочена и към други провинции на Австрия. Стреми се да интернационализира дейността си и тя да стане достояние на широк кръг от австрийската общественост.

Станете почитател на Класа