×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

XVII Mеждународен фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2014 се открива на 3 април

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO е единствен и уникален като концепция в националната и световна практика. Той е фокусиран главно върху неизчерпаемите възможности на пианото като клавишен и перкусионен инструмент. Освен лаборатория за съвременно изкуство фестивалът е и творческо пространство за утвърдени и дебютиращи изпълнители, изследващи сложните процеси на съвременната клавирна естетика. ppIANISSIMO е своеобразен генератор на нови изпълнители и стимулатор за ново творчество. До този момент в шестнадесетте издания на фестивала са взели участие повече от 230 интерпретатори от над 20 различни държави и са прозвучали композиции от близо 300 творци, представящи над 50 страни по света. Голяма част от дебютиралите на ppIANISSIMO пианисти и композитори са вече сред водещите имена на съвременната култура. Почти всички изпълнения в концертите са световни или български премиери, а по-доброто от прозвучалата най-нова музика показва пътя на бъдещата класика.

Като значимо международно събитие ppIANISSIMO предизвиква огромен притегателен ефект извън границите на България. Непрекъснато получаваме изобилие от нотен материал, сам по себе си представляващ „енциклопедия" на съвременния пианизъм, както и заявки за участие от целия свят. Чрез нестихващия интерес и перманентната подкрепа на медиите фестивалът напуска границите на концертната зала и умножава многократно любителите на съвременната музика, разширявайки сферата на социалното си въздействие. Реакцията на публиката, медиите и по-широката общественост в оценките за многобройните издания на ppIANISSIMO са подчертано положителни.

Входът за всички събития е свободен!

◊ В ПРОГРАМАТА

Още в първия концерт на тазгодишното издание на фестивала – „Лупинги и сънища" (3 април, 19:30 ч., БНР, Студио 1), ще участва международен гост от световна величина – първият флейтист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Керстен МакКол, който заедно с българо-холандската пианистка Камелия Миладинова ще представят програма от солови и камерни произведения за флейта и пиано. Акцент в програмата е световната премиера на пиеса от Джефри Медж (Австралия/Холандия) – написана специално за ppIANISSIMO 2014 и посветена на Камелия Миладинова.

Сред специалните творби, които ще прозвучат на фестивала, са и импровизационните пиеси от Боян Воденичаров, включени в програмата на неговия солов рецитал (5 април, 19:30 ч., БНР, Студио 1) – уникални импровизации, случващи се в момента на изпълнението им, които не биха могли да бъдат повторно изпълнени. Във втората част на този концерт ще се присъедини и композиторът и пианист Михаил Големинов, за да станем свидетели на още един феномен – съвместни импровизации на двамата изпълнители. Негова световна премиера – пиеса за пиано и електроника, посветена на Боян Воденичаров, също се вписва в поредицата от многобройни световни премиери в рамките на фестивалната програма.

Сред останалите акценти на ppIANISSIMO 2014 са поредицата от три концерта, посветени на юбилеите на петима именити български композитори – Иван Спасов (80 години от рождението), Любомир Пипков (110 години от рождението и 40 години от смъртта), Георги Тутев (90 години от рождението и 20 години от смъртта), Константин Илиев (90 години от рождението) и Васил Казанджиев (80-годишен юбилей). Особено специална ще бъде световната премиера на Сонатата за пиано на четири ръце от Васил Казанджиев, написана специално за събитието и посветена на ppIANISSIMO. Представянето на творчеството на подобна плеяда от значими български творци в световен мащаб в рамките на престижен музикален форум като ppIANISSIMO би се превърнало не само във водещо събитие от културния сезон, но и в честване – празник на националната ни музикална култура.

Заключителният концерт на ppIANISSIMO 2014 – „Директно от Люксембург" (6 април, 19:30 ч., БНР, Студио 1), ще представи други двама чуждестранни пианисти: 12-годишното момиче вундеркинд Зала Кравос (Словения/Люксембург) и многообещаващата млада звезда на класическата музика и популярно име на електронната сцена Франческо Тристано (продуциран от Deutsche Grammophon). В програмата са включени отново световни премиери на пиеси посветени на фестивала от Клод Ленерс (Люксембург) и Албена Врачанска (България/Люксембург), а композиторите ще бъдат специални гости на ppIANISSIMO.

Станете почитател на Класа