×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Туве Янсон - живот и творчество в Столичната библиотека

От 3 до 15 април 2014 г. Галерия „София" на Столична библиотека ще отвори врати за изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Туве Янсон (1914 – 2001 г.). Изложбата „ТУВЕ ЯНСОН – ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО", организирана съвместно от Столична библиотека и Посолството на Финландия в България, ще представи внушителната кариера на финландката като художник, илюстратор, карикатурист, създател и автор на мумините и техните приключения.

ТУВЕ ЯНСОН – ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в. Специално място е отделено на мумините - литературните герои, които Туве Янсон създава и които й носят световна слава и любов.

Документалният филм „Хару – остров на уединението" за мястото, където тя прекарва част от живота си, ще бъде прожектиран на 2 и 9 април от 18.00 ч. в Зала „Вяра" на Столична библиотека.

На откриването, което ще се състои на 2 април 2014 г. от 19.00 ч. в Галерия „София" на Столична библиотека (пл. „Славейков" №4), са поканени официални лица от Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи и Столична община, посланици, представители на творческите среди, приятели на Финландия и почитатели на мумините.

 

 

Автопортрет с мумините, 1957 г. ©Moomin Characters™

Станете почитател на Класа