×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Петринел Гочев с изложба в Министерство на културата

Изложба живопис и скулптура "След Едем..." на художника и режисьор Петринел Гочев се открива на 18.03.2014 г. /вторник/ от 18:00 часа в галерия „Средец" на Министерството на културата.

Петринел Гочев е роден през 1968 г. в София. Завършва Средното училище за приложни изкуства и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Бил е и директор на Благоевградския театър.
Петринел Гочев е художник, режисьор и сценограф. Правил е редица самостоятелни изложби, сред които – и в Софийска градска художествена галерия, както и в художествените галерии във Варна, Велико Търново, Видин. Работи в областта на сценографията и има редица участия в общи изложби. Със свои творби участва във фестивала "Изкуство и птица" в Абевил (Франция), в изложби в Словакия и представителни експозиции на съвременното българско изкуство в Будапеща (Унгария). Участвал е и в пленери. Творби на Петринел Гочев са притежание на Националната художествена галерия и на много частни колекции.

„През последните двадесет години, докато преобладаващата част от неговото поколение художници тичаше подир световните моди, Петринел Гочев изграждаше свой почерк в рисунката и скулптурата. Днес работите на Петринел са безпогрешно разпознаваеми. Заради нечовешкото търпение, вложено в уникалния щрих - едновременно въздушен и достатъчно плътен, за да произвежда живописен ефект. Заради топлината на материала и технологията (шамот, ангоба, пещ, загрята до 1200 градуса; цветен туш, перо, картон, темпера, пастел, платно, понякога восък и вино). Заради прелъстяващото удоволствие, с което личи, че са правени, Заради обсебеността им от вечни теми като любовта, секса, красотата на женското тяло, чудото на бременността, ангелската осененост на детството, самозабравата на играта...", пише за Гочев Симона Мирчева.

Художествената критика отбелязва като характерен негов творчески похват и силната театралност на все по-сложните му скулпурни и голямоформатни рисувани композиции от човешки и животински персонажи, уловени често в неочаквани, заредени с движение ракурси. Любовта му към големия формат неизменно бива обяснявана и тълкувана от изкуствоведите с обстоятелството, че освен художник и ваятел, Петринел Гочев е и професионален театрален режисьор.

„Да намериш Едем - какво означава това, ако пренебрегнем географските указания, оставени ни в Библията? Богато наследство от отговори съществува и малко от тях касаят рая като място. Детството, любовта, творческата реализация, родителството, откривателството, простият труд, благотворителността, или просто богатството, разточителността, плътските удоволствия, и това са наистина най-изтърканите решения. Човекът е изключително изобретателен в откриването на дейности, които да му дадат усещане за удовлетворение от всякакъв вид.
Едем - несбъднат копнеж, или носталгия по истинския смисъл на живота? Възможен ли е онзи живот, в онази градина или трябва да приемем с мъжество този, който живеем в момента - основната разлика между двата се нарича смърт.
Какъв е смисълът да мачкаш глина, да движиш ръка с четка и молив, да драскаш линии, да нанасяш бои - игрички някакви? Аз гледам на всичко това като на задържане, опазване и съхранение на спомена за Едем", е написал Петринел Гочев в поканите си за изложбата „След Едем..."
Изложбата «След Едем...» ще продължи до 28.03.2014 г.

Станете почитател на Класа