Александрина Пендачанска пее на юбилея на маестро Михаил Ангелов

Българската оперна прима, покорила света, Александрина Пендачанска ще се срещне със софийската публика на 15 юни в зала „България“. Тя ще участва в концерт по повод 80-годишния юбилей на диригента Михаил Ангелов и 50 години от създаването на Младежка филхармония „София“ към Националното музикално училище „Л. Пипков“, чийто основател е самият маестро. Концертът е част от Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. В изявата ще се включи и изтъкнатият пианист Людмил Ангелов. Съпроводът е на младите музиканти от Младежката филхармония под диригентството на Михаил Ангелов.
И тримата световни музиканти са обвързани в семейни и творчески контакти. Сопраното Александрина Пендачанска е дъщеря на легендарната оперна певица Валери Попова (дъщеря на легендарния диригент Саша Попов, основател на Софийската филхармония) и първия й съпруг – музиканта Иван Пендачански. Маестро Михаил Ангелов е втори съпруг на Валери Попова и баща на пианиста Людмил Ангелов. И тримата са безкрайно отдадени на изкуството, но рядко имат шанса да музицират на една сцена. Причината – ангажиментите на Александрина и Людмил по света.
През 2012-а Александрина Пендачанска участва в премиерата на операта „Телемах“ от Кристоф Вилибалд Глук в Театър ан дер Вийн (Виена), като спектакълът се превърна във водещо събитие в музикалния живот на австрийската столица. Людмил Ангелов пък живее постоянно в Испания, преподава в Музикалната консерватория в Толедо и е постоянно ангажиран със семинари и концерти.
Европейският музикален фестивал дава шанс на тримата големи музиканти отново да творят заедно. А за публиката концертът ще бъде неповторимо преживяване, обещават организаторите. Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Билетите за концерта са на цени от 10 до 35 лева.

Станете почитател на Класа