„Бал в „Савой“: една енигма се завръща

Енигматичното заглавие „Бал в „Савой“ се завръща на сцената на Музикалния театър на 8 и 9 юни. Последната за сезона премиера е дело на режисьора Николай Борисов, на диригента от Дания Нийлс Борксанд и младия му български колега Жорж Димитров, който за втори път застава на пулта този сезон след дебюта си на Великденския концерт. Сценографията и костюмите са дело на Евгения Раева, хореограф на спектакъла е Татяна Янева.
Оперетата „Бал в Савой” е създадена през 1932 г. и от 1933 г. до сега е играна многократно в цяла Европа. Поставена е и на Бродуей - Ню Йорк. Някои от музикалните номера са изключително популярни, запазили своята свежест до днес –„Танголита”, „Тожур Ламур”, „Колко хубаво е да скиташ вечер” , „Защо съм влюбен в теб”. Действието се развива в една нощ на разточителния декор на Френската ривиера, нощ на изкушения и предизвикателства. Либретото е с бликаща искряща комедийност в класическите жанрови конфликти и любовните недоразумения, а музиката на Паул Абрахам е истински шлагерна, изпъстрена с модерните за 30-те години на ХХ век танцови ритми – уан степ, аржентинско танго, фокстрот. Оперетата „Бал в Савой” е истинско касово заглавие в афиша на всеки театър .
„Бал в „Савой“ е крайъгълен камък в историята на българската оперета. С това заглавие легендарната Мими Балканска прави фурор не само в България, но и на триумфалните си гастроли в Югославия през 30-те години. Последната постановка на „Бал в „Савой“ от 1984 г., дело на незабравимия Видин Даскалов, бе посветена именно на легендарната Мими, която не успя да присъства на премиерата защото бе тежкоболна, а малко по-късно почина. В годината, когато се навършват 110 години от рождението на великата Мими Балканска (родена на 23 юли 1902 г.), Музикалният театър отново посяга към едно от „нейните заглавия“!
В ролите ще видим звездите на Музикалния театър Марчо Апостолов, Румен Григоров, Александър Мутафчийски, Марияна Арсенова, Людмила Козарева, Емил Митрополитски, Драгомир Стойков, Александър Василев. След проведен кастинг в спектакъла участват гостуващи млади, но вече популярни солисти и артисти - Диана Василева, Милена Гюрова, Ива Николова, Сандра Петрова, Николай Павлов, Тихомир Трифонов, Ивета Колева.
Зад името Милена Гюрова се крие още една вълнуваща изненада – става дума за дъщерята на оперетната прима Людмила Чешмеджиева, един от стожерите на Музикалния театър през 70-те, 80-те и 90-те години. Милена прави стремителна оперна кариера на Запад, изявява се много успешно и в Софийската опера, но по обясними причини е пристрастна и към оперетата. В този смисъл новата постановка на „Бал в „Савой“ ще провокира интереса на няколко поколения любители на оперетата, които помнят нейните недалечни звездни мигове.



Кой е Нийлс Борксанд
След дългогодишна кариера на артист и оперен певец, Нийлс Борксанд взема палката и започва да учи дирижиране през 2000 година с най-известните диригенти от Дания. Създавайки свой оркестър „Симфониета Арктика”, той изнася множество концерти в Дания и Гренландия, където дирижира „Месия” на Хендел /2004/ и „Реквием“ на Моцарт /2005/.
Има широк репертоар от брас бенд до хорова музика с различни датски оркестри, включително Оркестъра на датското радио. Работи също като асистент-диригент на постановките на „Валкюра” в Швеция и „Лоенгрин” в Дания.
През май 2006 г. дирижира концерт в Русе, лятото на 2006 г. – „Бохеми” и „Тоска” в Стара Загора, декември 2011 г. –„Месия” в Копенхаген , февруари 2012 г. – „Набуко” в Русе. Подготвя концертно изпълнение и запис на датската опера „Кадара” от Бересен пред август 2012 г.

Станете почитател на Класа